Un strămoș al vacilor cântărea doar 450 de grame

12 05. 2024, 15:00

Cercetătorii din Colorado au descoperit craniul fosilizat al unui mic mamifer, acum dispărut, care a trăit acum aproximativ 65 de milioane de ani, după impactul asteroidului care a dus la dispariția dinozaurilor. Acest animal este ruda antică a vacii.

Specia nou identificată, Militocodon lydae, avea aproximativ dimensiunea unui șinșile și cântărea până la 455 grame, însă făcea parte dintr-un grup care probabil a dat naștere mamiferelor ungulate moderne, cum ar fi vacile, căprioarele și porcii.

Ruda antică a vacii îi ajută pe cercetători să înțeleagă cum au căpătat mamiferele forme diferite după ce dinozaurii non-aviani au dispărut în urma evenimentului de extincție în masă din Cretacicul-Paleogen (K-Pg) acum 66 de milioane de ani.

Ruda antică a vacii ne arată cum s-au diversificat mamiferele

„Rocile din acest interval de timp au un registru fosil notoriu de slab, iar descoperirea și descrierea unui craniu de mamifer fosil sunt un pas important în documentarea celei mai timpurii diversificări a mamiferelor după ultima extincție în masă a Pământului”, a declarat Tyler Lyson, curator de paleontologie vertebrată la Muzeul de Natură și Știință din Denver (SUA).

Lyson și colegii săi și-au documentat descoperirile într-un studiu publicat în Journal of Mammalian Evolution.

M. lydae a trăit acum aproximativ 65,43 de milioane de ani, în timpul epocii Paleocenului (între acum 66 și 56 de milioane de ani), la aproximativ 610.000 de ani, o perioadă scurtă, în termeni geologici, după extincția în masă de la sfârșitul perioadei Cretacicului.

Echipa a identificat M. lydae din fosilele craniului și mandibulei colectate în zona Corral Bluffs, în apropiere de Colorado Springs, în anii 2016 și 2020. Numele genului, Militocodon, o omagiază pe voluntara de muzeu și profesoara pensionată Sharon Milito, care a descoperit primul specimen în 2016. Numele speciei, „lydae”, o omagiază pe investitoarea și filantroapa Lyda Hill, care susține cercetările muzeului din Denver despre recuperarea post-K-Pg.

Mai sunt multe lucruri de învățat

Echipa a folosit raze X de înaltă rezoluție pentru a crea reconstrucții 3D ale fosilelor ca parte a analizei lor. M. lydae îi aparține familiei Periptychidae, iar dinții săi sunt similari cu cei ai altor periptychizi, conform studiului.

Cercetătorii mai au încă multe de învățat despre periptychizi și alte mamifere paleocenice. Cu toate acestea, M. lydae pare să fie o formă intermediară dintre unii dintre membrii timpurii ai grupului.

Dinții lui M. lydae se potrivesc în termeni evolutivi între genul mai ancestral Mimatuta și genul mai recent Oxyacodon. Cercetătorii au demonstrat acest lucru în studiu prin alinierea diagramelor câte unui dinte din fiecare gen.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată

Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi

Test de cultură generală. Ce tehnologie este numită după un rege viking?

Care au fost cei mai buni prieteni ai omului înaintea câinilor?