Arheologii din China au descoperit un zid fortificat vechi de 2.800 de ani, care precede primul împărat al țării.
Zidul, care traversează o trecătoare montană îngustă din provincia estică Shandong, a fost construit pentru prima dată în jurul anului 800 î.Hr. La acea vreme, avea aproximativ 10 metri lățime. În perioada Statelor Combatante (aproximativ 475 – 221 î.Hr.), a fost extins la aproximativ 30 de metri lățime, a relatat publicația chineză Global Times.
Arheologii au descoperit, de asemenea, rămășițele unor case, drumuri și șanțuri din apropiere. Echipa a determinat vârsta zidului prin datarea cu radiocarbon a oaselor de animale și a resturilor vegetale găsite în același strat.
Global Times, printre altele, a declarat că această descoperire împinge înapoi construcția Marelui Zid Chinezesc cu 300 de ani. Cu toate acestea, experții contactați de au contestat această afirmație.
„Acest zid nou descoperit nu este, desigur, Marele Zid Chinezesc,” a declarat Gideon Shelach-Lavi, profesor de Studii Asiatice la Universitatea Ebraică din Ierusalim, pentru Live Science.
Zidul a fost construit într-o perioadă în care China era împărțită în mai multe state diferite, care se aflau adesea în război între ele. Shelach-Lavi a menționat că statele construiau frecvent ziduri în timpul acestor conflicte.
Unul dintre aceste ziduri este numit Marele Zid al Qi, cunoscut și sub numele de Zidul Lung al Qi, care traversează provincia Shandong de la vest la est, aproximativ din comitatul Pingyin până la Oceanul Pacific. Lungimea exactă a zidului nu este clară, dar ar fi avut peste 322 km.
„Cu toate acestea, fortificația nou descoperită nu face parte din Marele Zid al Qi, deoarece acesta a fost construit mai târziu, în jurul anului 441 î.Hr.”, a declarat Yuri Pines, profesor de Studii Asiatice la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
Pines a numit zidul recent descoperit o descoperire „foarte importantă” și a menționat că se află într-o trecătoare montană îngustă care ar fi putut fi folosită pentru a invada statul Qi. Noul sit sugerează că acolo a existat o garnizoană permanentă, probabil formată din soldați din Qi, care au construit un zid îngust pentru a încerca să blocheze trecătoarea, scrie LiveScience.
„Faptul că garnizoana a încercat să fortifice trecătoarea îngustă spre nord este într-adevăr foarte interesant,” a spus Pines. „Dar acesta nu este un Zid Lung, cu siguranță nimic comparabil cu efortul ulterior.” În timp ce zidul nou descoperit fortifica o singură trecătoare montană, Marele Zid al Qi se întindea pe 322 km.
Marele Zid al Qi a fost construit de statul Qi, care era bazat în nordul Chinei, a scris Pines într-un articol din 2018 publicat în Journal of the American Oriental Society. Zidul proteja Qi de invaziile altor state situate la sud.
Construcția Marelui Zid Chinezesc a început în timpul domniei primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang, care a condus între aproximativ 221 și 210 î.Hr.
Zidul a fost modificat și renovat ulterior în timpul dinastiei Ming (1368 – 1644), potrivit UNESCO. Scopul său era să protejeze China de grupurile nomade care trăiau la nord.
La începutul construcției Marelui Zid, primul împărat a folosit părți din ziduri mai vechi construite de diferite state — inclusiv Marele Zid al Qi — pentru a ajuta la unificarea și extinderea fortificației, notează UNESCO.
Marele zid chinezesc, mai lung decat se credea
Fosilele unor păsări din vremea dinozaurilor, descoperite lângă Marele Zid Chinezesc
Și-a îndeplinit Marele Zid Chinezesc rolul pentru care a fost făcut?
Unele secțiuni din Marele Zid Chinezesc nu au fost construite pentru a opri invaziile