Societatea informatizata

Publicat: 09.11.2007
Democratizarea computerului a marcat inceputul societatii informatizate. Commodore PET, TRS 80 si Apple II, create in 1977, au fost numite, de catre revista Byte din acea vreme, primele computere personale.

Capitolul 3
Inteligenta artificiala ne va copia visurile

Computerul a evoluat dupa Legea lui Moore, dar la fel s-au comportat si celelalte echipamente electronice. Internetul isi anunta in viitorul apropiat intrarea in cea de-a treia sa generatie. Robotii nu numai ca vor prelua inteligenta noastra colectiva, dar vor si invata odata cu noi  din greseli, pana vor deveni entitati autonome, care vor tinde spre perfectiune in cunostinta de cauza.


Scriitorii de literatura SF viseaza de zeci de ani la implinirea acestei anti­ci­patii. De fapt, prima inregistrare docu­mentata a unui robot umanoid dateaza din 1495 si ii apartine lui Leonardo Da Vinci. Intr-unul dintre manuscrisele sale a fost gasita reprezentarea unui cavaler din metal care era proiectat sa se ridice in picioare si sa-si miste mainile si maxilarul. Desi robotii capabili de ratiune si gandire ar fi fost in urma cu cativa ani doar povesti pentru copii, stiinta incepe sa prezinte aceasta situatie ca fiind plauzibila. Honda a demonstrat de curand, cu robotul Asimo, ca o masinarie cu ligamente metalice, piele din plastic si creier de siliciu se poate comporta si poate socializa la fel ca oricare dintre noi. Robotelul mai are multe de invatat pana sa devina constient de propria-i identitate. Cat de mult? Probabil ca majoritatea cititorilor acestui articol vor trai si acel moment.

Noi vom fi primii roboti
Aproape toate organele din corpul nos­tru pot fi inlocuite cu unele artifi­ciale, inclusiv inima si rinichii. Poate cea mai spectaculoasa substituire a unei „pie­se“ din angrenajul uman a fost ochiul. Claude Veraart, un om de stiinta belgian, a reusit sa faca legatura dintre o camera video si nervul optic, restabi­lind astfel partial vederea a doi paci­enti. O versiune comerciala a ochiului artificial se asteapta chiar anul viitor, iar omul de stiinta prevede ca pretul unui astfel de dispozitiv va fi in jurul sumei de 20.000 de euro. La proiect lucreaza 15 echipe de oameni de stiin­ta, iar team-ul belgian a avut pana acum cele mai bune rezul­tate. Mem­bre­le robotizate pentru im­plan­tul uman au devenit un fapt banal. In curand, vom ajunge la concluzia ca, atat timp cat creierul functioneaza foarte bine, restul poate fi inlocuit, recon­ditionat sau chiar imbunatatit, pe masura ce tehnologia avanseaza. Cand insa peste 50% dintre „componentele“ tale vor fi artificiale, ce vei fi conside­rat? Om sau robot? Piesa cea mai complexa este fara indoiala creierul, care nu a fost niciodata reconstituit ca atare. Insa o echipa de 35 de oameni de stiinta de la Universitatea din Lausanne lucreaza de cativa ani la un proiect numit Blue Brain si spun ca pana in 2015 vor reusi sa simuleze un creier uman. Deocamdata au cuplat impreuna 10.000 de celule nervoase, reprezentate de tot atatea procesoare, pentru a-i reproduce intrutotul complexitatea.

Comportamentul moleculelor a fost preluat de la soareci. Prima etapa a reprezentat-o reconstituirea creierului unui rozator, creier care contine aproximativ 100.000 de astfel de celule. Pentru aceasta etapa, savantii implicati in proiectul Blue Brain au fost ajutati de IBM, care le-a pus la dispozitie unul dintre cele mai puternice computere din lume, Blue Gene, dar pana la sfar­situl acestui prag, vor avea nevoie de un ordinator si mai puternic. Oamenii de stiinta nu sunt insa descurajati. „Astazi avem computerele de care avem nevoie, dar, pentru a ajunge sa recream toate celulele nervoase si conexiunile din creierul uman, ne-ar trebui un computer care ar ocupa spatiul a cateva stadioane de fotbal, iar factura de energie electrica ar ajunge la peste trei milioane de dolari anual“, spune biologul Henry Markram, intr-un interviu pentru Der Spiegel. Omul de stiinta se bazeaza insa tot pe Legea lui Moore si pe evolutia exponentiala a tehnologiei.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase