Home » Lumea digitala » Prima insectă robotică wireless şi-a luat zborul şi deschide calea într-un nou domeniu tehnologic

Prima insectă robotică wireless şi-a luat zborul şi deschide calea într-un nou domeniu tehnologic

Autor: Alexandru Voiculescu 05.17.2018
Prima insectă robotică wireless şi-a luat zborul şi deschide calea într-un nou domeniu tehnologic
Inginerii de la Universitatea Washington au creat RoboFly, prima insectă robotică zburătoare. Este puţin mai grea decât o scobitoare şi este alimentată cu ajutorul impulsurilor laser.

Altfel spus, pentru prima dată în lume, inginerii au putut renunţa la „cordul ombilical” şi au adăugat un creier, permiţând RoboFly să facă primele fluturări independente de aripi, scrie Science Daily.

„Până acum, conceptul de roboţi wireless de dimensiunea insectelor era de domeniul SF-ului”, a precizat Sawyer Fuller, profesor asistent la Universitatea Washington şi membru al echipei de cercetare. „Noul nostru RoboFly este mult mai aproape de viaţa reală”.

Cea mai mare provocare a fost reprezentată de mişcarea aripilor, care este un proces care consumă multă energie, de aceea, specialiştii au recurs la utilizarea unui impuls îngust cu laser pentru a alimenta robotul. Aceştia au direcţionat lumina spre celula receptoare care este ataşată de RoboFly, convertind-o în electricitate.

De asemenea, inginerii i-au dat un creier în forma unui microcontroller care „acţionează ca un creier adevărat al insectei spunând muşchilor aripilor când să se mişte”, a adăugat Vikram Iyer, co-autor al studiului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Personalul uman nu a putut ţine pasul cu un robot care lucra într-un fast-food, aşa că acesta din urmă a fost concediat

Un robot a realizat, ÎN PREMIERĂ, o operaţie în interiorul ochiului uman

VIDEO. Revoluţie în lumea roboticii: a fost inventat un robot care creşte ca o plantă

Sophia, primul robot cu cetăţenie din lume, vrea şi familie. Cum şi-ar numi copilul