Home » Lumea digitală » Avertismentul unui expert în etică: roboţii se pot răzbuna pe noi

Avertismentul unui expert în etică: roboţii se pot răzbuna pe noi

Publicat: 17.03.2019
Avertismentul unui expert în etică: roboţii se pot răzbuna pe noi
Dacă maşinile vor deveni conştiente, acestea s-ar putea răzbuna pe modul în care le-am tratat „strămoşii”, avertizează Nicholas Agar de la Victoria University Wellington.

„Probabil comportamentul nostru cu inteligenţa artificială de astăzi ar trebui format în funcţie la cum ne-am aştepta ca oamenii să se poarte cu orice robot din viitor care poate simţi şi suferi”, a scris Agar într-un eseu pentru The Conversation publicat recent. „Cum ne-am aştepta ca viitoarele maşini cu conştiinţă să reacţioneze la noi?”, se mai întreabă expertul.

Ideea roboţilor abuzaţi care devin violenţi este deja înrădăcinată în cultura populară. Pe scurt, Agar recomandă să nu îi mai jignim pe Alexa sau pe Siri dacă nu vrem ca un Terminator să intre peste noi, scrie Futurism.

„Dacă vom face maşini cu capacităţi psihologice umane, ar trebui să ne pregătim de posibilitatea ca acestea să devină conştiente de sine. Cum vor reacţiona atunci la comportamentul nostru faţă de ele?”, mai adaugă expertul.

De asemenea, noţiunea aceasta ridică problema modului în care oamenii tratează alţi oameni. Spre exemplu, susţinătorii bordelurilor cu roboţi susţin că oamenii cu tendinţe violente pot fi lăsaţi să acţioneze după impulsurile lor fără să rănească pe cineva, în timp ce alţii consideră că aceste bordeluri le vor da oamenilor „gustul violenţei” pe care o caută cu alţi oameni.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Inteligenţa artificială a putut reconstitui întregul tabel periodic al elementelor

IBM creează inteligenţă artificială folosind modelul creierului uman, ceea ce va îmbunătăţi considerabil capacitatea roboţilor

Frica de inteligenţa artificială ne-ar putea împiedica să beneficiem de capacităţile sale

Inteligenţa artificială creată de Google poate prezice atunci când un pacient va muri

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase