Limbajul care instigă la ură folosit pe Twitter prezice frecvenţa violenţelor

01 07. 2019, 19:00

O echipă de cercetători de la Universitatea New York a ajuns la concluzia că între limbajul folosit pe Twitter, în special limbajul care instigă la ură („hate speach”), şi numărul de violenţor cauzate de acesta („hate crimes”) dintr-o  regiune geografică specifică, oraş, există o corelaţie, notează Techxplore.

După ce au analizat peste 532 milioane de tweet-uri publicate între anii 2011 şi 2016, cercetătorii au putut să creeze un program de inteligenţă artificială care poate să identifice legătura dintre tweet-urile discriminatorii şi frecvenţa infracţiunilor motivate astfel.

Echipa de cercetători a fost condusă de către Rumi Chunara, specializată în informatică şi Stephanie Cook, profesoară de biostatistică şi ştiinţe comportamentale. Împreună au identificat două tipuri de tweet-uri relevante pentru acest studiu, primul tip este reprezentat de acele mesaje care prezintă viziuni rasiste, discriminatorii; cel de al doilea tip este reprezentat de către mesajele în care sunt condamnate mesaje sau acţiuni rasiste şi descriminatorii.

„Am aflat că tweet-urile discriminatorii sunt postate cu precădere în acele oraşe care raportează numere mari de violenţe (n.r. hate crimes)”, explică Rumi Chunara.

Acest studiu a fost realizat pe oraşe cu diferite rate de urbanizare, diferite densităţi ale populaţiei şi diferite niveluri de consum al reţelelor sociale. În ceea ce priveşte definirea şi cuantificarea violenţelor, hate crimes, autorii au folosit clasificarea şi datele FBI. Biroul ţine o evidenţă strictă a acestui tip de violenţe de pe cuprinsul Statelor Unite ale Americii.

Acest studiu reprezintă unul dintre cele mai mari şi complexe eforturi care au fost depuse în înţelegerea limbajului care incită la ură în cadrul reţelelor sociale. Autorii au ţinut să precizeze că mecanismul dintre discursurile urii şi violenţe trebuie să mai fie explorat pentru a putea fi înţeles pe deplin.

Citeşte şi:

Motivul pentru care Twitter a suspendat aproape 400.000 de conturi în ultimele şase luni

Donald Trump a criticat în termeni duri practica blocării mesajelor postate de politicieni conservatori pe Twitter

Twitter a decis să dubleze numărul caracterelor pe care postările le pot avea, ajungând la 280

Statul Islamic controlează aproape 50.000 de conturi pe Twitter. Ce se întâmplă cu ele