Home » Lumea digitală » ”Vegebot”, robotul care poate ”învăţa” să culeagă salată

”Vegebot”, robotul care poate ”învăţa” să culeagă salată

Publicat: 10.07.2019
Automatizarea a fost folosită pe scară largă în agricultură de zeci de ani, dar, în cazul unor culturi, folosirea acesteia a fost imposibilă.

Agricultura este una dintre activităţile umane fără de care viaţa noastră nu ar putea să continue aşa cum o ştim. Din nevoia de a produce mai mult şi de a uşura munca agricultorilor, s-a recurs la automatizarea unora dintre munci. De-a lungul timpului, numărul porceselor care au fost automatizate a crescut considerabil, scăzând considerabil necesarul de muncă umană.

În funcţie de compexitatea sarcinilor, dar şi de avansul tehnologic, se poate ajunge ca în unele situaţii ca aportul oamenilor să fie minim. Totuşi, în cazul unor culturi, sarcinile se dovedesc a fi mult prea complexe pentru utilajele şi roboţii construiţi. Un astfel de caz este cel al salatei verzi, unde, exceptând culesul, în acest moment toate celelate stagii pot fi automatizate.

Din păcate, culesul se dovedeşte a fi dificil şi solicitant fizic pentru cei care trebuie să facă asta. Însă lucrurile par a fi pe cale să se schimbe. Mai exact, o echipă de la Universitatea Cambridge a anunţat că testează un prototip robotic care poate prelua această sarcină, notează Techxplore.

Cercetătorii şi inginerii de la Cambridge anunţă faptul că, iniţial, „antrenau” un robot care să recunoască şi să recolteze salata iceberg în condiţiile de laborator, dar, cu ajutorul unei cooperative agricole locale, au reuşit să îl testeze şi pe câmp.

Momentan, prototipul nu este la fel de efiecient precum un om, dar arată că robotul construit de către cercetători şi programul de învăţare cu care acesta este echipat au potenţialul de a prelua, în viitorul apropiat, această sarcină.

 

Vegebot are două mari componente, un sistem vizual computerizat, cu ajutorul căruia determină dacă plantele sunt gata de recoltare, şi un braţ care taie salata. Inginerii au instalat o altă cameră pe braţ pentru a asigura o tăiere care să nu distrugă planta recoltată.

Citeşte şi:

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase