Home » Lumea digitală » România se află printre țările în care accesul la date mobile este cel mai ieftin

România se află printre țările în care accesul la date mobile este cel mai ieftin

România se află printre țările în care accesul la date mobile este cel mai ieftin
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 09.07.2020

România se află în categoria țărilor în care 1 GB de date mobile costă, în medie, între 1 și 2 dolari.

De câțiva ani, accesul la date mobile nu mai este un lux în multe țări, pe măsură ce rețelele de telefonie mobilă au ajuns la o rată de penetrare mare în rândul populației. Totuși, sunt încă state în care internetul mobil este foarte scump.

De exemplu, în Benin și Malawi cetățenii plătesc, în medie, 27,22 dolari, respectiv 27,41 dolari pentru 1 GB. Datele mobile sunt scumpe și în Ciad, unde 1 GB are prețul de 23,33 dolari, potrivit unui infografic realizat de Visual Capitalist pe baza informațiilor din 155 de țări.

La polul opus, cu cele mai mici prețuri pe 1 GB, se situează India (0,09 dolari), Israel (0,11 dolari) și Kârgâzstan (0,21 dolari).

Țările în care accesul la date mobile nu mai este un lux

România se află în categoria țărilor în care 1 GB de date mobile costă, în medie, între 1 și 2 dolari. Realizatorul infograficului nu oferă o cifră exactă pentru țara noastră. Un studiu realizat anul trecut de Cable.co.uk arăta un preț mediu de 1,89 dolari pentru 1 GB, în țara noastră. Cel mai ieftin preț găsit, după analizarea a 19 planuri tarifare, era de 0,13 dolari, iar cel mai scump de 4,9 dolari.

La jumătatea anului trecut, mai mult de jumătate (55%) dintre conexiunile la internetul mobil din România erau la viteze 4G, potrivit ANCOM. Numărul total al conexiunilor era de 19,6 milioane. Arbitrul pieței telecom mai arăta și că două treimi dintre utilizatorii din România nu îşi limitau consumul de date.

Prețurile vor continua să scadă, pe măsură ce rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă crește și mai mult. În ultimii cinci ani, operatorii de telefonie mobilă au atras peste un miliard de noi clienți.

Citește continuarea pe Go4it!

Aplicațiile pentru serviciul de internet al lui Elon Musk s-au deschis. Cum te poți înscrie la rețeaua Starlink

Cât de mult a crescut traficul de internet și date în cele două luni de stare de urgență, în România

Internetul mobil este serviciul telecom cel mai afectat de incidente de securitate. Județul din România cu cele mai multe incidente

Automobilele Ford şi Volkswagen care au navigaţie conectată la internet sunt vulnerabile la atacurile hackerilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase