Home » Lumea digitală » Robotul Spot a măsurat nivelul de radiații de la Cernobîl

Robotul Spot a măsurat nivelul de radiații de la Cernobîl

Robotul Spot a măsurat nivelul de radiații de la Cernobîl
Spot, produs de către Boston Dynamics poate fi folosit chiar și în medii ostile, cum ar fi cel din jurul reactorului 4. Credit foto: Captura video YouTube
Publicat: 29.10.2020

Spot, produs de către Boston Dynamics, poate fi folosit chiar și în medii ostile, cum ar fi cel din jurul reactorului 4 de la Cernobîl.

O echipă de ingineri de la Universitatea din Bristol a desfășurat un studiu recent la ruinele centralei nucleare de la Cernobîl pentru a testa Spot, un robot care este proiectat astfel încât se semene cu un câine și care este fabricat de compania americană de robotică Boston Dynamics, potrivit radiodifuzorului ucrainean Ukrinform, citat de Futurism.

După cum susține Boston Dynamics, dar și după cum au arătat măsurătorile realizate la fața locului, Spot este capabil să execute o serie de inspecții în mod autonom și poate naviga în medii ostile, cum ar fi locul extrem de radioactiv al fostei centrale nucleare.

Un studiu al radiațiilor din jurul centralei de la Cernobîl

Spot a făcut o plimbare în jurul zonelor din proximitatea centralei și în noua structură care acoperă rămășițele acesteia, o cupolă de oțel masivă menită să blocheze radiațiile periculoase produse de către explozia reactorului 4.

Sarcina principală a robotului a fost de a măsura nivelurile de radiații din diferite zone ale perimetrului, ajutând astfel la crearea unei hărți tridimensionale a distribuției radiațiilor periculoase pentru sănătatea umană. În timpul aceluiași exercițiu, echipa de la Universitatea Bristol a testat, de asemenea, o serie de drone, senzori și scanere acționate de la distanță, toate având același scop.

Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea din Bristol au vizitat sarcofagul centralei de la Cernobîl și terenurile din apropiere pentru a efectua primul studiu cartografic realizat vreodată asupra „Pădurii Roșii”, o zonă împădurită de peste 20 de kilometri pătrați pătrate care înconjoară fost centrală electrică.

Citește și:

Nivelurile de radiații de la Cernobîl sunt încă dăunătoare

Fungii de la Cernobîl ar putea să îi protejeze pe astronauți de radiațiile cosmice

Suveniruri de la Cernobîl: îngheţată radioactivă şi borcane cu aer contaminat

Ce gust are Vodca Cernobîl, primul produs destinat consumului realizat în zona de excludere

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase