Home » Lumea digitală » Nivelurile ridicate de stres din cauza problemelor tehnologice nu dispar rapid, au descoperit cercetătorii

Nivelurile ridicate de stres din cauza problemelor tehnologice nu dispar rapid, au descoperit cercetătorii

Nivelurile ridicate de stres din cauza problemelor tehnologice nu dispar rapid, au descoperit cercetătorii
Sursă foto: Pixabay
Publicat: 28.01.2021

Se pare, conform oamenilor de știință, că nivelurile ridicate de stres are efecte negative pe termen lung. Stresul nu ar trebui să fie o problemă atunci când se utilizează tehnologia. La urma urmei, scopul principal pentru care a fost creată este acela de a atenua stresul și de a face viața mai ușoară pentru oameni.

Chiar și așa, acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Asta deoarece problemele tehnice pot provoca apariția unui nivel semnificativ de stres în rândul oamenilor, în special pentru angajații care folosesc în mod constant tehnologia pentru a-și termina sarcinile zilnice.

Dell Technologies a condus un studiu și a colaborat cu EMOTIV, o companie de cercetare în domeniul neurologiei. Acest studiu a fost făcut pentru a afla cum se corelează problemele tehnologice cu stresul asupra oamenilor. Ei au descoperit o corelație semnificativă între doi factori. Experiențele proaste ale celor care lucrează constant la computer sunt legate de niveluri mai ridicate de stres în rândul angajaților, informează Science Times.

Nivelurile ridicate de stres din cauza problemelor tehnologice au efecte negative pe termen lung

Cercetătorii au măsurat undele cerebrale ale participanților, pe măsură ce au fost supuși unei serii de experiențe pe computer. Participanții au fost un amestec de adulți de mai multe vârste cu abilități diferite în domeniul informatic. Unii participanți au fost testați cu privire la probleme simple legate de computer, cum ar fi probleme la conectare. Asta în timp ce alții au primit în plus ca motiv de stres și conexiune la internet cu viteză mică.

De asemenea, unii au avut probleme cu sistemul de operare, care tot dădea erori. Potrivit unui studiu realizat de compania suedeză Ericsson, stresul cauzat de conexiunea la internet cu viteză lentă, în special la încărcarea videoclipurilor, este comparabil cu stresul resimțit la vizionarea unui film de groază, a raportat Engadget.

Ce se întâmplă cu angajații care folosesc niște computere neperformante

„În momentul în care oamenii au început să folosească o tehnologie cu rezultate proaste, am văzut o dublare a nivelurilor de stres. Am fost un pic surprins de asta pentru că rareori vezi acele niveluri crescând atât de mult”, a declarat președintele EMOTIV, Olivier Oullier, conform VOA News. Mai mult, Oullier a adăugat că experimentul a arătat cum stresul tehnologic a avut efecte de durată asupra oamenilor. Ei nu se relaxează ușor, după ce au fost agitați de aceste experiențe negative. El a menționat că durează mult până când acest lucru se întâmplă.

În plus, studiul a constatat că problemele tehnice nu afectează doar sănătatea mintală a lucrătorilor, ci afectează și rezultatele companiei. De exemplu, problemele tehnologice pot reduce productivitatea, contrar principalului motiv pentru care computerele au fost utilizate în afaceri. Este mai ales adevărat în cazul lucrătorilor mai tineri, în care productivitatea angajaților sub 40 de ani a scăzut cu 30%, au spus cercetătorii.

Vă recomandăm să citiți și:

Nivelul de stres s-a dublat în timpul pandemiei pentru angajații români. Ce arată cel mai recent sondaj

Cercetătorii au descoperit „centrul stresului” din creierul uman

Stresul de la locul de muncă şi învăţatul intens accelerează procesul de îmbătrânire

Cum combatem stresul? Sfaturi şi remedii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase