Home » Lumea digitală » Creștere rapidă înregistrată pentru piața megatranzacțiilor în sectorul tehnologic

Creștere rapidă înregistrată pentru piața megatranzacțiilor în sectorul tehnologic

Creștere rapidă înregistrată pentru piața megatranzacțiilor în sectorul tehnologic
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 08.06.2021

Megatranzacțiile au reprezentat 59% din valoarea globală a tranzacțiilor din sectorul tehnologic în 2020, iar 47% dintre directorii executivi din acest sector anticipează că profitabilitatea își va reveni complet în 2021, potrivit unui studiu.

Sectorul tehnologic a înregistrat în ultimul an o creștere spectaculoasă a activității de tranzacționare, în pofida incertitudinilor provocate de pandemie, fuziunile și achizițiile (M&A) reprezentând o pârghie esențială de creștere în efortul de redresare al companiilor. Aceasta este una dintre concluziile celei de-a 23-a ediții a studiului EY Technology Global Capital Confidence Barometer (CCB), care evaluează gradul de încredere al companiilor în perspectivele economice, în rândul directorilor executivi din domeniul tehnologic.

În 2020, megatranzacțiile în valoare de cel puțin 5 miliarde de dolari au reprezentat 59% din valoarea globală a tranzacțiilor din sectorul tehnologic, un procent în creștere, față de 47% înregistrat în 2019.

În viitorul apropiat, 16% dintre respondenții din sector planifică tranzacții de impact, cu o valoare de cel puțin 5 miliarde de dolari. Potrivit raportului, companiile din sectorul tehnologic au continuat să înregistreze un ritm de creștere mai mare decât cel al pieței în privința profiturilor acționarilor, ceea ce a permis multor companii să genereze câștiguri substanțiale, în pofida unei evoluții mai degrabă modeste a veniturilor și profitabilității.

Optimismul este temperat de gradul de competitivitate tot mai ridicat

Potrivit unui comunicat al EY România, respondenții cu funcții de conducere executivă din domeniul tehnologic privesc cu optimism în viitor, aproape jumătate dintre aceștia (47%) anticipează că profitabilitatea își va reveni complet în acest an (față de 23% dintre toți directorii executivi sondați în cadrul barometrului extins EY). 51% dintre aceștia intenționează să apeleze la tranzacții M&A în următorul an pentru a-și susține dezvoltarea, potrivit Mediafax.

„Cu toate acestea, optimismul este temperat de gradul de competitivitate tot mai ridicat al pieței tranzacțiilor și de impactul tensiunilor geopolitice. 78% dintre directorii executivi din domeniul tehnologic preconizează că se va înregistra o concurență tot mai mare în procesul de ofertare pentru achiziționarea de active în următoarele 12 luni, provenind în principal din zona capitalului privat, în timp ce 81% consideră că problemele geopolitice i-au forțat să facă schimbări în privința investițiilor strategice”, se arată în comunicat.

„Lecțiile învățate din această criză globală îi încurajează pe executivi să facă schimbări profunde și de anvergură privind aspectele fundamentale ale afacerilor lor. Pandemia COVID-19 a condus la o accelerare și mai mare a transformării, companiile urmăresc acum nu numai să restabilească performanța anterioară crizei, ci și să își reformeze viitorul pentru o lume post-pandemică. Activitatea de tranzacționare în sectorul local de tehnologie a înregistrat o creștere în ultimele 12 luni, pe fondul unor cereri externe mai mari, pentru companii de outsourcing – achiziție de talente, soluții și comerț electronic, precum și soluții care permit extinderea serviciilor pe canale digitale. Un alt factor major, care a influențat creșterea activității de tranzacționare, îl reprezintă faptul că majoritatea companiilor au fost forțate, sub impactul pandemiei, să își extindă serviciile tradiționale pe canalele digitale, vitale în perioada de recesiune”, a declarat Marius Nicolae, Head of Technology, Strategy and Transactions, EY România.

Conform studiului, 82% dintre respondenții cu funcții de CEO în sectorul tehnologic declară că munca la distanță le-a schimbat perspectiva asupra modelului operațional al afacerii lor în viitor. În același timp, 91% dintre aceștia au indicat că angajații au o influență asupra regândirii strategiilor lor.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase