Dublarea vitezei de procesare a computerelor, posibilă printr-o metodă inovatoare

26 02. 2024, 12:00

Imaginați-vă dublarea vitezei de procesare a computerelor, a tabletelor, a smartphone-ului sau a serverului folosind hardware-ul existent deja în aceste dispozitive. Nu ar fi extraordinar?

Hung-Wei Tseng, profesor asociat de inginerie electrică și calculatoare la UC Riverside (SUA), a prezentat o schimbare de paradigmă în arhitectura computerelor pentru a realiza dublarea vitezei de procesare a computerelor.

Tseng a explicat că dispozitivele informatice actuale au din ce în ce mai mult procesoare grafice (GPU-uri), acceleratoare hardware pentru Inteligență Artificială (AI) și învățare automată (ML) sau unități de procesare a semnalelor digitale drept componente esențiale. Aceste componente procesează informații separat, mutând informația de la o unitate de procesare la alta, creând astfel un blocaj.

Dublarea vitezei de procesare a computerelor ar putea rezolva două probleme deodată

În studiu, Tseng și Kuan-Chieh Hsu, absolvent de informatică de la UCR, introduc ceea ce ei numesc „simultaneous and heterogeneous multithreading” (SHMT).

Ei descriu realizarea lor a unui cadru SHMT propus pe o platformă de sistem încorporat care utilizează simultan un procesor ARM multi-core, un GPU NVIDIA și un accelerator hardware Tensor Processing Unit.

Sistemul a atins o creștere a vitezei de 1,96 ori și o reducere a consumului de energie cu 51%. „Nu trebuie să adăugați noi procesoare, pentru că le aveți deja”, a spus Tseng. Implicațiile sunt semnificative.

Unele întrebări încă au rămas fără răspuns

Utilizarea simultană a componentelor existente de procesare ar putea reduce costurile hardware-ului de calculator, reducând în același timp emisiile de carbon provenite din energia necesară pentru a menține funcționarea serverelor în centrele de prelucrare a datelor de dimensiuni mari. De asemenea, ar putea reduce necesitatea de a utiliza apa dulce, resursă limitată, pentru a menține răcirea serverelor.

Cu toate acestea, studiul lui Tseng avertizează că este necesară o investigație suplimentară pentru a răspunde la mai multe întrebări despre implementarea sistemului, suportul hardware, optimizarea codului și ce fel de aplicații ar putea beneficia cel mai mult, printre alte aspecte, scrie Tech Xplore.

Studiul a fost prezentat la cea de-a 56-a ediție a Annual IEEE/ACM International Symposium on Microarchitecture, desfășurat în octombrie 2023 în Toronto, Canada.

Vă recomandăm să citiți și:

Pot algoritmii să detecteze sarcasmul?

A fost creat Copilul AI! Cine și de ce a făcut asta?

Oamenii de știință susțin că chatboții încep să înțeleagă lumea

Duolingo concediază traducători în favoarea Inteligenței Artificiale