Povestea „Cenuşăresei sovietice”, prima femeie care a văzut Pământul din spaţiu – VIDEO

03 03. 2015, 08:55

Succesul său a fost ascuns însă chiar şi de familia ei, până în momentul în care oficialii ruşi au fost pregătiţi să-l facă public întregii lumi.

FOTO: Wikipedia    

Valentina Tereşkova a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan în vehiculul spaţial sovietic Vostok-6. Avea doar 26 de ani când a ajuns pe orbita Pământului, pe 16 iunie 1963, şi a devenit eroină naţională.

Sursă: YouTube

Cu două zile înainte, casula Vostok-5, pilotată de cosmonautul Valeri Bykovski, ajunsese şi ea pe orbită. Cei doi ruşi au avut astfel posibilitatea de a discuta între ei pe parcursul misiunii în spaţiu.

FOTO: Wikipedia    

Misiunea Valentinei Tereşkova a durat trei zile, perioadă în care a efectuat 48 de rotaţii în jurul Pământului. Zborul s-a derulat însă cu unele dificultăţi, dezvăluite abia după prăbuşirea URSS. În primul rând, o eroare tehnică, ulterior corectată, a făcut vehiculul femeii să se depărteze din ce în ce mai mult de Pământ. Casca o stângea de cap pe femeie, iar costumul de astronaut o rănea la un picior.

Sursă: YouTube

La aterizare, Valentina Tereşkova a pierdut comunicaţiile cu cei de la sol şi s-a catapultat din capsula sa deasupra Munţilor Altai din Siberia, lucru obişnuit pentru astronauţii vremii. Ea a fost găsită după 5 ore de la aterizare, la zeci de kilometri de locul stabilit şi s-a lovit puternic la nas din cauza căştii pe care o purta, motiv pentru care a fost fardată puternic la primele apariţii în public pentru a masca acest mic accident.

FOTO: Wikipedia    

Femeia s-a căsătorit, la câteva luni după ce a revenit din misiune, cu astronautul Adrian Nicolaiev, a devenit un membru proeminent al Partidului Comunist şi a rămas activă pe scena politică şi după căderea Uniunii Sovietice. Acum are 77 de ani şi se gândeşte să mai plece încă o dată în spaţiu cu destinaţia Marte.

În luna martie, te provocăm să descoperi opt femei care au schimbat istoria. Urmăreşte zilnic mini serialul nostru!