Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce simțim o durere atât de intensă atunci când ne lovim cotul?

De ce simțim o durere atât de intensă atunci când ne lovim cotul?

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 27.06.2021

Chiar și cea mai ușoară lovitură a nervului ulnar poate provoca o durere intensă în braț. Așadar, de ce este această zonă a cotului atât de sensibilă și de ce poate cauza atât de mult disconfort?

Răspunsul este destul de simplu. Pentru a înțelege sursa disconfortului, trebuie să ținem cont de câteva aspecte cruciale în privința anatomiei umane. În primul rând, nervul ulnar este nervul principal din braț.

Nervul ulnar se întinde de la coloana vertebrală prin gât, înainte de a se șerpui prin brațul superior. Trecând de cot, nervul traversează ulna (sau cubitusul, osul din prelungirea degetului mic) și radiusul (osul din prelungirea degetului mare) până la încheietura mâinii. Nervul ulnar este responsabil pentru transmiterea informațiilor de la o parte din vârfurile degetelor către creier și înapoi. Mai mult, nervul ulnar permite unei persoane să înregistreze senzații în degetul mic și degetul inelar, dar și să controleze unele mișcări ale mâinii.

O durere asemănătoare șocurilor electrice

În cea mai mare parte, nervul ulnar este acoperit de o barieră de os, mușchi și grăsime. După cot, nervul ulnar trece printr-un mic canal numit tunel cubital. Pe măsură ce traversează acest spațiu, nervul trece pe lângă un „cârlig” osos la cot, acolo unde radiusul și ulna se întâlnesc cu humerusul.

Credit foto: Shutterstock

„Atunci când nervul ulnar trece printr-un tunel osos la cot, acesta este expus. Așadar, atunci când lovești nervul, acesta este presat între osul din cot și suprafața dură pe care ai lovit-o”, a explicat dr. Dominic King, specialist în medicină sportivă, de la Institutul de Ortopedie și Reumatologie din cadrul Clinicii din Cleveland, SUA.

Atunci când acesta este presat de marginea osoasă, nervul ulnar trece printr-un debut rapid al durerii, asemănătoare șocurilor electrice, care pornește din braț și ajunge la mână, fiind simțită ca o amorțeală ciudată și intensă, scrie Live Science.

„Tocmai de aceea simți o durere nervoasă completă”

„Nervii sunt modalitatea prin care simțim orice în corp. Acest nerv important este foarte aproape de piele. Tocmai de aceea simți o durere completă a nervului”, a adăugat King.

Lovirea nervului ulnar provoacă rareori leziuni reale, iar durerea dispare de la sine după câteva minute.

De asemenea, și alte mamifere au o configurație similară, însă rareori se confruntă cu aceeași problemă. În cazul altor animale, nervul ulnar extrem de sensibil este protejat de mai multă masă musculară. Acest înveliș conferă un nivel de protecție împotriva acestei experiențe extrem de neplăcute.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce simți durere la dinți dacă mănânci ceva rece

Modul în care oamenii simt durerea, elucidat de oamenii de ştiinţă

Primele dovezi clare care sugerează că și caracatițele pot simți durere, atât fizic cât și emoțional

Cu un pas mai aproape de roboții umanoizi realistici. Cercetătorii au creat pielea artificială care poate simți durere

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase