Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce își ling animalele rănile?

De ce își ling animalele rănile?

De ce își ling animalele rănile?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.06.2022

Expresia „a-și linge rănile” este o metaforă, sinonimă cu retragerea și recuperarea după o rană, iar acest comportament este observat la unele animale. Printre acestea se numără câinii, șoarecii, chiar și furnicile. Dar de ce își ling aceste animale rănile?

Răspunsul se află în mare parte în acțiunile de calmare ale lingerii și în proprietățile de vindecare pe care le are saliva.

Lingerea rănilor este un răspuns instinctual, perfecționat de selecția naturală, care poate atenua iritarea și durerea și ar putea chiar ajuta rănile să se refacă mai repede, a declarat Dr. Benjamin Hart, medic veterinar și profesor la Universitatea din California, Davis, pentru Live Science.

Saliva poate accelera vindecarea

Cu toate acestea, la câini și la alte animale de companie, instinctul poate deveni cu ușurință contraproductiv, mai ales atunci când există tratamente mult mai bune pentru răni.

Lingerea poate îndepărta resturile, cum ar fi murdăria sau bucățile de piele, dintr-o rană, ajutând în același timp la ameliorarea durerii, a spus Dr. Kristi Flynn, medic veterinar și expert în comportamentul animalelor la Universitatea din Minnesota.

„Când animalele simt durere, este o înclinație naturală să încerce să calmeze o zonă”, a declarat Flynn.

„Lingerea rănilor este un instinct al câinilor care merge până la strămoșul lupului”, a declarat și Hart. În plus, dincolo de încercarea imediată de a calma rana, saliva unor animale are proprietăți antibacteriene și de promovare a creșterii țesuturilor și a nervilor care accelerează vindecarea.

Lingerea rănilor poate crește riscul de infecție

Un studiu din 2018 care a comparat saliva canină și umană, publicat în revista PLOS One, a descoperit mai multe proteine imune și de creștere celulară specifice salivei de câine.

Cu toate acestea, în epoca medicinei moderne, atât pentru animalele de companie, cât și pentru oameni, linsul rănilor poate provoca mai mult rău decât bine. Lingerea unei răni poate deteriora sau smulge suturile. Câinii sunt în special predispuși la linsul excesiv, ceea ce poate împiedica vindecarea rănilor.

Lingerea rănilor poate crește, de asemenea, riscul de infecție prin introducerea bacteriilor în locul rănit, a adăugat Flynn. Deși saliva are unele proprietăți antibacteriene, nu este un ucigaș universal de germeni.

Cu toate acestea, lingerea rănilor este o soluție bună pentru animalele sălbatice care nu au alte alternative. Pentru proprietarii de câini și pisici de companie, însă, este mai bine să asculte sfatul unui medic veterinar.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au descoperit cauza genetică a unei afecțiuni mortale la câini

Un studiu recent sugerează că și câinii suferă atunci când pierd un prieten patruped

Viagra pentru câini. Pastila ar putea trata o tulburare alimentară fatală

Efectele neștiute pe care excrementele câinilor le pot avea asupra rezervațiilor naturale

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase