Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce înălțime a avut cel mai mare val înregistrat vreodată pe Pământ?

Ce înălțime a avut cel mai mare val înregistrat vreodată pe Pământ?

Ce înălțime a avut cel mai mare val înregistrat vreodată pe Pământ?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.04.2022

În iulie 1958, un cutremur cu magnitudinea de 8,3 grade la Falia Fairweather a zguduit coasta de sud a statului american Alaska. Evenimentul a provocat o alunecare masivă de teren în Golful Lituya din apropiere, fapt ce a dus la un tsunami devastator.

Valul colosal a nivelat copacii de pe pantele abrupte din jurul golfului, până la o înălțime maximă de 524 de metri deasupra nivelului mării – mai mare decât Empire State Building din New York.

„Este cel mai mare val înregistrat vreodată”, a declarat pentru Live Science Hermann Fritz, profesor de inginerie civilă și de mediu la Georgia Institute of Technology, specializat în tsunami și uragane.

Probabil că au existat valuri mai mari în istoria Pământului, care pot fi deduse din depozitele geologice, dar acestea nu au fost observate, a adăugat el.

„Este cel mai mare val înregistrat vreodată”

Fritz a fost autorul principal al unui studiu publicat în 2009 în jurnalul Pure and Applied Geophysics, care a recreat tsunamiul din Golful Lituya folosind un rezervor de laborator specializat, care imită forma golfului.

Echipa a constatat că înălțimea maximă a valului, responsabil de nivelarea copacilor, a fost de aproximativ 150 m, ceea ce îl face mai înalt decât orice alt val înregistrat pe Pământ.

Pentru ca tsunamiul să atingă această înălțime, alunecarea de teren care l-a declanșat ar fi aruncat probabil aproximativ 30 de milioane de metri cubi de rocă în Golful Lituya, au estimat cercetătorii.

Dar, deși scara extremă a alunecării de teren a furnizat forța necesară pentru a crea un val atât de masiv, forma golfului este adevăratul motiv pentru care valul a fost atât de înalt, a declarat Fritz.

Întreaga putere a valului, canalizată într-o singură direcție

Golful Lituya este un fiord – o intrare de coastă lungă și îngustă, cu laturi abrupte, care a fost creată de un ghețar antic. Golful are o lungime de aproximativ 14,5 kilometri și un diametru de aproximativ 3,2 km în punctul cel mai larg. Are o adâncime maximă de 220 m și este conectat la Golful Alaska printr-o deschidere de 300 m.

Alunecarea de teren care a declanșat tsunamiul din 1958 s-a produs în Gilbert Inlet, la capătul fiordului cel mai îndepărtat de ocean.

În timpul unui tsunami tipic generat de o alunecare de teren, valul rezultat radiază în formă de evantai. Dar forma îngustă și pantele abrupte ale golfului Lituya, precum și punctul de origine, au făcut ca întreaga putere a valului să fie canalizată într-o singură direcție. Și pentru că apa nu avea unde să se ducă în altă parte, a fost împinsă în sus pe pantele din jur, motiv pentru care a avut o înălțime atât de mare, a declarat Fritz.

Acest tip de val extrem este cunoscut sub numele de megatsunami.

Tsunamiurile generate de alunecări de teren, mult mai rare decât tsunamiurile tectonice

Tsunamiurile generate de alunecări de teren sunt mult mai rare decât tsunamiurile tectonice, care sunt cauzate de perturbări ale fundului mării din cauza mișcării plăcilor tectonice și care reprezintă peste 90% din toate tsunamiurile, a spus Fritz. Tsunamiurile generate de alunecările de teren sunt mult mai scurte decât cele tectonice, a adăugat el.

„Tsunamiurile generate de alunecările de teren pot fi foarte mari în apropierea sursei, dar se dezintegrează rapid”, a spus Fritz.

Pe de altă parte, tsunamiurile tectonice încep sub forma unor valuri mici, de numai câțiva metri înălțime, care parcurg distanțe enorme și cresc în înălțime când ajung pe coastă, a precizat el.

În timpul tsunamiului din Golful Lituya, valul s-a redus la o înălțime de mai puțin de 100 m în momentul în care a ajuns la deschiderea îngustă a fiordului și nu a radiat mult mai departe în Golful Alaska, a spus Fritz, potrivit LiveScience.

Milioane de copaci dezrădăcinați pluteau în golf

Tsunamiul din 1958 nu a fost primul de acest fel în Golful Lituya. Geologii descoperiseră anterior dovezi ale unor tsunami-uri mai mici care au avut loc acolo în 1853, 1854 și 1936, dar toate dovezile acestora au fost spulberate de megatsunamiul mult mai mare.

Câțiva oameni au reușit să supraviețuiască tsunamiului, deși se aflau pe bărci în golf în momentul în care s-a produs alunecarea de teren.

După ce valul s-a disipat, a fost nevoie de trei săptămâni înainte ca locul să fie considerat suficient de sigur pentru ca oamenii de știință să facă cercetări, iar când au ajuns la fața locului, cercetătorii au descris milioane de copaci dezrădăcinați plutind în golf.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Test de cultură generală. Care este cel mai mare ocean din lume?

Oceanele care se încălzesc sunt din ce în ce mai zgomotoase

O formă ciudată a fost observată pe fundul oceanului, în apropiere de Liniile Nazca

Coralii din Hawaii sunt rezistenți la încălzirea oceanelor, însă nu sunt în afara pericolului

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase