Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce le punem potcoave cailor?

De ce le punem potcoave cailor?

Publicat: 11.03.2023

Caii au fost esențiali pentru transport și agricultură timp de secole. Aceste simboluri ale puterii și vitezei necesită o îngrijire a copitelor și potcoave noi la fiecare 4-6 săptămâni pentru a rămâne apte de muncă. Dar de ce le punem potcoave cailor?

Caii (Equus caballus) care sunt domesticiți pentru uz uman și crescuți selectiv pentru performanță poartă potcoave deoarece picioarele lor sunt delicate și, prin urmare, au nevoie de protecție, a spus dr. Fernanda Camargo, medic veterinar la Universitatea din Kentucky, SUA.

De ce le punem potcoave cailor? Pentru că „potcoavele oferă protecție unor zone ale piciorului calului. Potcoavele împiedică copitele să se uzeze prea mult și astfel să devină sensibile”, a spus Camargo.

De ce le punem potcoave cailor

Exteriorul copitei, cunoscut sub numele de perete, este realizat dintr-un material asemănător coarnelor, care crește continuu și trebuie tăiat, la fel ca unghiile unei persoane, conform University of Missouri Extension. „Potcoavele ajută, de asemenea, piciorul să-și mențină forma corectă”, a spus Camargo.

Terenurile accidentate, cum ar fi nisipul și pietrele, pot cauza uzura exteriorului, expunând copita interioară, care este sensibilă. Apoi calul simte durere și este posibil să nu mai poată merge. Din punct de vedere istoric, astfel de deficiențe ar fi împiedicat caii să fie folosiți pe câmpurile de luptă sau în timpul recoltei, așa că au fost adăugate potcoave pentru a întări peretele copitei, a spus Camargo.

Cailor, potrivit estimărilor, li s-au pus un fel de potcoave încă de când au fost domesticiți, acum aproximativ 6.000 de ani, a spus ea.

O scurtă istorie a potcoavelor

Inițial, potcoavele erau făcute din piele sau material vegetal. Potcoavele de metal prinse în mici cuie (numite „caiele”) pe picioarele cailor au fost folosite pentru prima dată în jurul anului 500 d.Hr. și au devenit obișnuite în următorii 500 de ani, a spus Camargo.

Deși potcoavele din aluminiu și oțel fixate în cuie pe copită încă sunt cele mai obișnuite, a spus ea, o varietate de alte materiale, cum ar fi cauciucul, rășina și plasticul, pot fi de asemenea bătute în cuie sau lipite de copită cu rolul de potcoavă, scrie Live Science.

Deși mulți cai au nevoie de potcoave, asta nu înseamnă că toți au nevoie; depinde de tipul de călărie, de teren și de cât de des este călărit calul. Cei călăriți pe teren stâncos sau pe beton au mai multe șanse să aibă nevoie de potocoave.

De ce le punem potcoave cailor; este potcovirea dureroasă?

De ce le pune potcoave cailor? Chiar și caii care nu sunt călăriți pot avea nevoie de potcoave pentru a-i proteja de teren sau de potcoave terapeutice pentru a ajuta la gestionarea stării piciorului. Dar „o mulțime de cai care sunt pur și simplu călăriți ici și colo și sunt ținuți pe teren înierbat/nu dur se vor descurca bine fără potcoave, dar cu vizite regulate la veterinar”, a spus Camargo.

Caii sălbatici nu poartă potcoave și reușesc să călătorească pe teren accidentat deoarece au picioare foarte puternice, a spus Camargo. Dar copitele lor se pot uza în continuare și pot provoca șchiopătare. Iar aceasta, la rândul ei, poate însemna diferența dintre viață și moarte.

Unii oameni se întreabă dacă fixarea în cuie a potcoavei pe copita calului este dureroasă. Nu există vase de sânge sau nervi în peretele copitei, conform University of Missouri Extension, așa că dacă potcoava este fixată corect, nu este dureroasă.

„Dar potcovirea necorespunzătoare poate răni cu siguranță”, a spus Camargo. Dacă potcoavele sau cuiele sunt așezate greșit, dacă potcoavele au forma sau dimensiunea greșită sau dacă potcovarul aplică presiune în zonele greșite, aceste lucruri pot răni calul. Iar dacă copitele sunt prost tăiate în prealabil, și acest lucru poate duce la durere sau șchiopătare cu sau fără potcoave, a spus ea.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce unii câini sunt mai agresivi? Un studiu arată că până și stăpânii joacă un rol

Omizile ar putea înlocui șoarecii în studiul bolilor umane

Un dispozitiv cu ecran tactil s-a dovedit util în studiul primatelor sălbatice

Cercetătorii au aflat care este cea mai inteligentă rasă de câini

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase