Home » Știință » Un dispozitiv cu ecran tactil s-a dovedit util în studiul primatelor sălbatice

Un dispozitiv cu ecran tactil s-a dovedit util în studiul primatelor sălbatice

Publicat: 20.01.2023

O echipă de la Universitatea din Lausanne, Elveția, explorează utilizarea dispozitivelor cu ecran tactil în studiul primatelor sălbatice, cu scopul de a reduce nevoia de animale captive.

Dispozitivele cu ecran tactil s-au dovedit deja utile pentru studiile primatelor în captivitate, iar acum, pentru prima dată, s-au dovedit eficiente pentru studiul primatelor sălbatice.

Rezultatele găsite de echipa Ericăi van de Waal, de la Universitatea din Lausanne (UNIL), sunt rezultatul a peste doi ani de observare a maimuțelor vervet, precum și a culegerii de date comparative cu grupuri atât de animale sălbatice, cât și de animale care trăiesc în captivitate.

Studiul primatelor sălbatice a căpătat un nou instrument

Elementul de lucru pe teren al studiului a avut loc în Africa de Sud, habitatul natural al maimuței vervet. Ajutată de mai mulți asistenți, Tecla Mohr, una dintre autoarele lucrării, a selectat cu atenție maimuțele pe care urma să le urmărească, precum și testele cognitive care urma să le supună. Dispozitivele cu ecran tactil utilizate în cercetare au afișat un pătrat albastru, care era conectat la un distribuitor de recompense alimentare.

Sarcina de învățare (care era considerată ușoară) a constat în faptul că maimuțele trebuia să atingă un pătrat care își schimba de fiecare dată poziția pe monitor. Dacă aveau succes, maimuțele erau apoi răsplătite cu câteva boabe de porumb, pe care le adoră. Maimuța care învață trebuie să înțeleagă conexiunea dintre mișcări și recompensa rezultată.

Echipa a trecut printr-un proces lung de ajustare, deoarece camerele și alte echipamente utilizate în experimente au fost concepute pentru animale mai mari, captive și, prin urmare, aparatele a trebuit să fie ajustate pentru primatele mai mici, sălbatice.

„Unele dintre lucrurile pe care le-am făcut pentru ca sistemul să funcționeze au inclus reducerea dimensiunii ecranului și schimbarea dimensiunii simbolurilor, găsirea celei mai bune locații posibile departe de prădători și găsirea unei modalități de a atașa ecranele la copaci și de a le conecta la internet”, explică Mohr.

Au fost petrecute ore întregi examinând fiecare maimuță pentru a o putea recunoaște ulterior, precum și sarcinile pe care le putea îndeplini, scrie Phys.org.

Ce au căutat să afle oamenii de știință?

Unul dintre lucrurile demonstrate de Mohr și colegii ei prin experimente este că vârsta și sexul maimuțelor vervet sălbatice influențează ratele de participare. De exemplu, femelele adulte tind să fie mai implicate decât omologii lor de sex masculin, probabil datorită faptului că sunt mai insistente.

„Folosirea ecranelor tactile pentru a examina abilitățile cognitive ale populațiilor sălbatice va face posibilă dezvoltarea mai rapidă a înțelegerii cunoașterii la primatele non-umane”, a spus Erica van de Waal, descriind impactul proiectului.

Studiul este publicat în Journal of Animal Ecology.

Vă recomandăm să citiți și:

Gorilele și urangutanii, destul de raționali atunci când trebuie să ia decizii

Diferențele de comportament ale câinilor pot fi determinate genetic

Cercetătorii au înghețat, în premieră, larve din Marea Barieră de Corali

Un îndulcitor popular a fost asociat cu anxietate crescută la șoareci

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase