Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care este cea mai veche limbă încă vorbită?

Care este cea mai veche limbă încă vorbită?

Publicat: 08.07.2023

Cuvintele rostite nu lasă urme fizice asupra lumii, așa că elucidarea originilor limbajului uman poate fi dificilă. Limba este, de asemenea, într-o stare constantă de flux, cuvintele și sensul lor transformându-se și schimbându-se cu fiecare generație. Prin urmare, ar fi greșit să alegem o singură limbă despre care să spunem că este cea mai veche limbă din lume.

Acestea fiind spuse, există o serie de limbi din cele mai vechi timpuri care încă sunt vorbite în zilele noastre și toate arată o parte fascinantă a istoriei umane.

Ebraica este limba sacră a scripturilor iudaice, care are peste 3.000 de ani, formele timpurii ale limbii apărând în text în jurul anului 1.200 î.Hr. A fost folosită pentru prima dată doar de cărturari, dar în cele din urmă a devenit limba de zi cu zi a vechilor israeliți.

Limba ebraică

În jurul anului 400 e.n., ebraica a încetat să mai fie o limbă vorbită în mod regulat și aproape că a devenit o limbă moartă. Cu toate acestea, ascensiunea sionismului în epoca modernă a asigurat o renaștere a limbii și acum aceasta este vorbită de nouă milioane de oameni, mai ales în Israel, unde este limba oficială.

Ebraica modernă este diferită de versiunea biblică, așa cum v-ați putea aștepta după mii de ani, dar este posibil să găsiți legături directe între cele două.

Este sanscrita cea mai veche limbă încă vorbită?

Sanscrita este o altă limbă care a izvorât din religie în vremurile străvechi, servind drept limba vernaculară a Vedelor, scripturile hinduismului, precum și a textelor istorice ale budismului și jainismului. Textele hinduse au fost scrise în jurul anului 1.200 î.Hr., ceea ce înseamnă că există o istorie înregistrată a limbii care datează de peste 3.000 de ani, notează IFL Science.

Sanscrita este vorbită și astăzi într-o anumită formă, deși în principal de către preoții hinduși în timpul ceremoniilor religioase. Se estimează că mai puțin de 1% dintre indieni pot vorbi această limbă și doar 14.000 de oameni o descriu ca fiind limba lor principală.

Istoria sa continuă, totuși. Sanscrita aparține unei familii largi, cunoscute sub numele de limbi indo-europene, ceea ce înseamnă că are legături clare cu engleza, franceza, portugheza, spaniola, rusa și multe alte limbi vorbite la scară largă în Europa.

Limba tamilă

Aproximativ 80 de milioane de oameni încă vorbesc tamila ca limbă de zi cu zi, ceea ce este destul de impresionant, având în vedere că cea mai veche literatură tamilă, Tolkāppiyam, a fost datată la anii 300 î.Hr.

Această limbă este vorbită în principal în Sri Lanka și în cel mai sudic stat al Indiei.

Este limba greacă cea mai veche limbă vorbită?

Într-o formă sau alta, greaca a fost folosită începând cel puțin din anii 1300 î.Hr. Forma sa clasică este semnificativ diferită de limba vorbită astăzi în Grecia, deși majoritatea vorbitorilor fluenți ar trebui să poată înțelege limba greacă elenistică, sau „koine”, vorbită în trecut.

Cu toate acestea, forme precum dialectul attic, una dintre cele mai vechi forme, vorbite de oameni precum Socrate, vor fi probabil prea îndepărtate pentru ca vorbitorii din zilele noastre să poată avea o înțelegere completă.

Limba arabă

Araba a avut un rol extrem de proeminent în istoria lumii. Cea mai veche limbă arabă datează din secolul al VIII-lea î.Hr., dar limba a suferit schimbări semnificative de-a lungul secolelor, mai ales între secolele al treilea și al șaselea e.n.

Araba a apărut în nord-vestul Peninsulei Arabe și este membră a familiei de limbi semitice, care include ebraica și aramaica. Fiind limba principală a textelor religioase islamice, aproximativ 371 de milioane de oameni din întreaga lume vorbesc astăzi araba ca limbă maternă. Mult mai mulți o vorbesc drept a doua limbă, datorită importanței sale pentru islam.

Limba chineză

Nu există o singură limbă chineză, deși majoritatea oamenilor din China vorbesc o formă modernă standardizată a chinezei mandarine. Există, de asemenea, o colecție de dialecte regionale care încă sunt vorbite la scară largă, cum ar fi Yue (cantoneză), Xiang (Hunanese), dialectul Min, dialectul Gan, dialectul Wu și Kejia.

Toate acestea pot fi urmărite până la chinezii arhaici. Unele dintre cele mai vechi utilizări cunoscute ale inscripțiilor cu caractere chinezești au fost găsite pe carapace de țestoasă care datează din cel puțin 1123 î.Hr., ceea ce sugerează că limba scrisă există de mai bine de 3.000 de ani. De atunci, aceasta s-a diversificat și a evoluat în mod semnificativ, dar influența acestui sistem lingvistic antic încă poate fi găsită la vorbitorii din zilele noastre.

Este latina cea mai veche limbă încă vorbită?

Latina este o altă limbă care are o importanță istorică uriașă. Proto-italica a evoluat în latina veche în jurul anilor 750-100 î.Hr., devenind în cele din urmă latina clasică folosită la sfârșitul Republicii Romane și la începutul Imperiului Roman între 100 î.Hr. și 450 î.Hr.

În secolele VI-IX e.n., limba a evoluat în limbile romanice moderne, cum ar fi italiană, spaniolă, portugheză și franceză.

Deși latina nu mai este vorbită ca limbă principală, ea a reușit să evite să devină o limbă moartă datorită interesului puternic față de textele antice și a influenței profunde a latinei asupra culturii europene, inclusiv alegerea de către Linnaeus a latinei pentru nomenclatura binomială, sistemul de denumire a organismelor în știință.

Limba bască

Basca este considerată cea mai veche limbă vie din Europa de Vest. În jur de 700.000 de oameni încă o vorbesc în Țara Bascilor, o comunitate autonomă situată în munții Pirinei, între granițele Franței și Spaniei.

Vârsta precisă a acestei limbi este un mister, deoarece nu are legătură cu alte limbi existente. Acest lucru o face, totuși, o limbă fascinantă de studiat pentru lingviști, deoarece este una dintre puținele limbi supraviețuitoare ale continentului Europa dinainte ca acesta să fie inundat de limbi indo-europene.

Vă recomandăm să citiți și:

Brandon Lee: „Nu vreau să fiu amintit ca fiul lui Bruce Lee”

Dr. Seuss, scriitorul care a vândut peste 650 de milioane de cărți pentru copii

Air Force One a decolat de mai multe ori decât a aterizat. Cum este posibil?

Cărți vechi și manuscrise prețioase, congelate pentru a putea fi salvate

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase