Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care sunt diferenţele dintre zimbri şi bizoni?

Care sunt diferenţele dintre zimbri şi bizoni?

Care sunt diferenţele dintre zimbri şi bizoni?
Publicat: 04.08.2014
Foarte asemănători la prima vedere, dar diferiţi în multe alte aspecte, zimbrii şi bizonii sunt probabil cei mai impresionanţi reprezentanţi ai bovidelor sălbatice de la ora actuală. Deloc surprinzător, aceste două specii răspândite în prezent pe două continente distincte, Europa, respectiv America de Nord, au un strămoş comun, astăzi dispărut. Este vorba de aşa numitul bizon de stepă sau bizon diluvial (Bison priscus) care trăia deopotrivă în Eurasia şi America de Nord unde ajunsese prin Istmul Beringia.

Comparativ zimbrul este mai înalt la greabăn decât bizonul, care în schimb este mai masiv, acest animal nord-american fiind de fapta treia bovină sălbatică ca mărime după gaurul indian şi bivolul sălbatic asiatic. Zimbrul nu este doar mai înalt decât bizonul, ci este şi mai zvelt şi are o constituţie fizică mai atletică care-i permite să fie mai agil. Zimbrul are de asemenea blana mai scurtă  pe cap, gât şi picioarele anterioare decât bizonul şi coloritul mai uniform, bizonul având de regulă cpaul şi câtul mai închise la culoare decât restul corpului. Zimbrii au inclusiv coarnele şi cozile proporţional mai lungi decât ale bizonilor. Anatomic, zimbrii au 14 perechi de coaste, pe când bizonii au un număr de 15 perechi.

Deoarece gîtul bizonului este plasat mai jos decât al zimbrului, acest erbivor preferă mai mult să pască iarba, comparativ la acest capitol, zimbrul preferă mai degrabăsă se hrănească cu frunzele arborilro şi arbuştilor. Coarnele zimbrilor sunt poziţionate diferit de ale bizonilro, favorizând lupta cu un alt adversar prin încrucişarea coarnelor şi împingerea şi dezechilibrarea acestuia, similar cu luptele dintre taurii domestici. Atunci când se luptă între ei, bizonii aleg mai degrabă să se izbească în forţă.

Bizonii se îmblânzesc mai uşor decât zimbrii şi se împerechează mai lesne cu vacile domestice. De asemenea, bizonii şi zimbrii se pot împerechea între ei, dând naştere la viţei hibrizi. Zimbri sunt mult mai rari, prin urmare mai periclitaţi decât bizonii.

 

 

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase