Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care este cel mai vechi oraş din lume?

Care este cel mai vechi oraş din lume?

Publicat: 18.02.2015
Mark Twain spunea că oraşul indian Varanasi este ”mai vechi decât istoria, mai vechi decât tradiţia, chiar mai vechi decât legenda”. Arheologii nu sunt, însă, prea siguri că scriitorul avea dreptate. Mai multe aşezăminte din jurul lumii aspiră la acest titlu.

Cândva exista un oraş pe nume Crocodilopolis, unde era venerat zeul crocodil Sobek. Locuitorii din Crocodilopolis aduceau tribut unui reprezentant pământesc al zeului Sobek, un crocodil viu pe care l-au numit Petsuchos şi pe care îl ţineau într-un templu, acoperit cu aur şi pietre preţioase. Este, însă, neclar cum reuşeau locuitorii din Crocodilopolis să împodobească reptila fără să îşi piardă membrele. Când Petsuchos murea, era înlocuit cu un alt crocodil.

Crocodilopolis se afla pe Nil, la sud-vest de Memphis şi a fost întemeiat în jurul anului 4000 î.e.n. Egiptenii îi spuneau Shedet. Grecii au fost cei care i-au schimbat numele. În prezent, Crocodilopolis este cunoscut drept Faiyum – posibil cel mai vechi oraş locuit neîncetat din istorie.

Un oraş din Bulgaria, printre ”favoriţii” la titlu

Arheologii nu pot afirma, însă, acest lucru cu certitudine. Asta pentru că există foarte multe oraşe care ”vizează” acest titlu, iar dovezile sunt dificil de descurcat în condiţiile în care se lucrează, pe de o parte cu indiciile săpăturilor arheologice, iar pe de altă parte cu mituri, legende şi dovezi disputate. Mai mult, istoricii nu sunt de acord nici în legătură cu modul în care ajunge o aşezare omenească oraş. Unii spun că se pot considera oraşe aşezămintele care se autosusţin şi care fac comerţ, în timp ce alţii cred că prezenţa canalizării deosebeşte oraşele de alte aşezăminte umane.

Chiar dacă ar fi să aleagă doar dintre oraşele nedisputate, oamenii de ştiinţă au dificultăţi în stabilirea cu certitudine a celui mai vechi. Printre pretendenţi ar fi şi Varanasi din India, dar şi Plovdiv din Bulgaria. Conform legendelor indiene, Varanasi sau Benares a fost întemeiat în anul 3000 î.e.n., însă dovezile arheologice sugerează că oraşul ar fi apărut 2000 de ani mai târziu pe malul fluviului Gange. Plovdiv, pe de altă parte, pare a fi locuit din anul 6000 î.e.n.

Orientul Mijlociu are la rândul său câteva oraşe care concurează pentru acest titlu. Printre acestea se numără Kirkuk sau Erbil din Irak, Susa din Iran.

Ierusalim şi Beirut se pot lăuda, de asemenea, că au fost urbanizate în jurul anului 3.000 î.e.n. La fel şi Jericho, din West Bank. Arheologii au descoperit aici 20 de aşezăminte succesive datând din 9000 î.e.n. Oraşul a fost împrejmuit de ziduri, după cum scrie şi în Biblie. Aici au locuit mari personalităţi istorice, precum Alexandru cel Mare şi Herod. Cel din urmă i-a ”închiriat” cetatea Cleopatrei, drept cadou de la Marc Antoniu. Cu toate acestea, oraşul nu a fost locuit continuu, el fiind abandonat secole la rând.

Aşezămintele din Siria

Dovezi că ar fi existat în anul 9000 î.e.n. există şi pentru Damasc, însă descoperirile arheologice nu indică o activitate prea intensă aici. Ironic, oraşul Aleppo din Siria este cel care concura cândva cu Cairo sau Constantinopol. Primele semne ale prezenţei oamenilor datează din 6000 î.e.n., dar escavările arată şi că nomazii se opreau aici încă din anul 6000 î.e.n.

Aleppo a fost un oraş cu mult mai important decât Damasc. Declinul său a venit ca urmare a deschiderii canalului Suez. Înainte de izbucnirea conflictelor din Siria au existat o serie de eforturi de a restaura cetatea care datează din primul secol î.e.n., precum şi moscheile, băile cu abur sau bazarele sale. Din cauza războiului civil, oraşul este în prezent în ruină.

Este aproape imposibil de spus cu certitudine care este cel mai vechi oraş locuit constant din lume deoarece noi descoperiri sunt făcute în fiecare zi, însă, pe baza informaţiilor pe care le avem până acum, acesta pare să fie Aleppo.

Sursă: The Guardian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase