Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce înoată somonul distanţe lungi pentru a depune icrele?

De ce înoată somonul distanţe lungi pentru a depune icrele?

De ce înoată somonul distanţe lungi pentru a depune icrele?
Publicat: 18.06.2015
Sunt multe lucruri pe care unele creaturi le-ar face pentru a-şi proteja puii, care par miraculoase pentru noi.

Printre aceaste creaturi se numără şi somonul, care face o călătorie lungă, în amonte pentru a depune icrele. Aici fiind locul cel mai propice pentru naşterea şi creşterea puilor.

Nu toţi somonii merg în amontele unui râu pentru a depune icrele, unii parcurg distanţe mai mici. Un exemplu în acest sen fiind somonul roz.

În contrast cu acesta este somonul rege, care lasă habitatul marin şi călătoreşte în amonte pe râuri, aproximativ 3.000 de mile, pentru a-şi depune icrele în acelaşi loc unde s-a născut.

În momentul în care ajunge în râu, somonul este hrănit şi are o condişie excelentă, după ce începe călătoria, peştele nu se mai hrăneşte deloc.

Mulţi se epuizează în încercarea de a găsi locul potrivit pentru a-şi depune icrele.

Chiar dacă este epuizat sau într-o condiţie excelentă, somonul de Pacific moare după ce îşi depune icrele.

În momentul în care peştele ajunge la locul de depunere a icrelor, femela sapă un fel de gaură în pietriş sau nisip cu corpul ei, cu coada şi aripioarele. Ouăle sunt depuse în acest „cuib” şi sunt fertilizate de peştele de sex masculin. Apoi femela acoperă ouăle. Acum misiunea lor se închieie şi aceştia par să-şi piardă dorinţa de a trăi.

Înoată în aval, duşi de curent şi în curând mor.

Aproximativ 60 de zile mai târziu, începe viaţa pentru noii născuţi. Tânărul somon rămâne în apă dulce pentru câteva luni sau un an, apoi înoată spre ocean şi un nou ciclu începe.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase