Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce nu scăpăm de acnee după adolescenţă?

De ce nu scăpăm de acnee după adolescenţă?

De ce nu scăpăm de acnee după adolescenţă?
Publicat: 01.02.2016
Acneea ne poate afecta pe toţi.
Dermatologul Oana Spânu spune cum o putem preveni şi care sunt factorii care o cauzează.
 
Acneea îşi face debultul în adolescenţa noastră, dar nu ne iartă nici la maturitate. „Acneea vulgară afectează majoritatea adolescenţilor în grade de severitate diferite, o proporţie redusă dintre aceştia se vor confrunta şi în viaţa adultă cu afecţiunea, iar o altă categorie afectată rămâne cea a adulţilor între 30-45 ani, cu sau fără istoric de acnee în adolescenţă, care pot prezenta manifestări destul de importante ale bolii.
 
Cauzele sunt multiple şi într-un plan corect de tratament trebuie investigate. Tratând cauza, şansele de a vindeca acneea sunt mult mai mari, iar consecinţele pe termen lung şi riscul de reapariţie a bolii semnificativ reduse. Aş menţiona aici excesul de hormoni androgeni sau răspunsul exagerat al glandelor sebacee la aceştia, asociate sau nu cu ten gras, hirsutism , sindromul ovarului polichistic şi generarea unui proces inflamator cu apariţia de coşuri, acneea indusă cosmetic (prin produse de machiaj nepotrivite), acneea la clorul din piscine” , spune dermatologul Oana Spânu.
 
Cele mai frecvente greşeli, care se soldează cu semne uneori ireversibile, sunt stoarcerea coşurilor acasă sau la cosmetică, folosirea unor produse de îngrijire a pielii şi de machiaj nepotrivite, comedogenice  (grase, cu putere mare de acoperire), iritante şi lipsă de perseverenţă în efectuarea tratamentului antiacneic indicat de medic. “Nu recomand sub nicio formă leacurile băbeşti, pot produce infecţii bacteriene, pete şi cicatrici. Acneea este o afecţiune uneori severă, îmbracă diverse forme şi trebuie evaluată de medicul dermatolog şi abordată cu tratamentul adecvat. Uneori lupta cu acneea poate dura ani, cu modificări ale schemei de tratament în funcţie de evoluţie”, mai spune Oana Spânu.
 
Produsele cosmetice pot face mai mult rău decât bine unui ten acneic. “Tratamentele locale împotriva acneei exfoliază pielea şi o sensibilizează, aceasta poate deveni uscată, astfel că trebuie evitate loţiunile alcoolice de demachiere sau tonice, iar cremele care conţin parabeni, parfumuri sau sunt colorate pot irita pielea. Fondul de ten şi fardurile lichide sunt  comedogenice, încarcă porii şi generează coşuri, stimulează inflamaţia. 
 
Se folosesc numai creme şi produse de machiaj hipoalergenice, destinate tenului acneic (noncomedogenice) , iar numărul produselor aplicate ar trebui să fie cât mai mic, crema hidratantă şi fondul de ten în bază apoasă fiind suficiente.
 
Nu utilizaţi produse de machiaj din game diferite (ingredientele diferite pot reacţiona nefast pentru pielea dvs)”, menţionează Oana Spânu. 
 
Sursa: Gândul
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase