Home » Natură » Uriasii din adancuri (II)

Uriasii din adancuri (II)

Publicat: 03.12.2007
"Daca am compara ca marime animalele de pe pamant cu cele ce vietuiesc in adancurile marilor, ele ne-ar aparea vrednice de dispret. Cetaceele sunt, fara indoiala, cele mai uriase animale din intreaga creatiune." – Oliver Goldsmith, Istoria Naturala

Casalotul
Pe vremuri i se mai spunea si Leviatan, monstrul apocaliptic creat de divinitate cu scopul de a-i pedepsi pe necredinciosi. O creatura monstruoasa, aflata in varful lantului trofic, ale carei dimensiuni si ferocitate depaseau orice imaginatie. Care este insa adevarul despre uriasul pradator care a ingrozit zeci de generatii de navigatori si cum a ajuns sa capete o asemenea reputatie terifianta ?

In ciuda alurii sale impunatoare si a ferocitatii cu care isi ataca adversarii, uriasul cetaceau era vanat inca din timpuri preistorice. Poate ca tocmai aceste batalii intre om si casalot au fost sursele povestilor despre faptele sale ingrozitoare. Nu o data s-a intamplat ca, din vanat, acesta sa se tranforme in vanator si sa scufunde ambarcatiunile care il amenintau, indiferent de marimea lor. Probabil cel mai rasunator caz de acest gen a avut loc in 1820, atunci cand baleniera Essex, o nava cu o lungime de 27 de metri si 240 de tone greutate, avea sa fie scufundata in urma confruntarii cu un casalot. Numai opt din cei 20 de membri ai echipajului au supravietuit atacurilor imensului pradator. La fel se va intampla si in 1851, cand un casalot va sfarama, practic, baleniera Ann Alexander. Aceasta ultima ntamplare va sta la baza romanului Moby Dick, una dintre cele mai cunoscute creatii ale literaturii universale, scrisa de fostul marinar Herman Melville.

Chiar si astazi, casalotul – Physeter macrocephalus – este catalogat drept cel mai mare carnivor marin, fara alti pradatori naturali, cu exceptia omului. Desi dimensiunile sale ajung si la 18-20 de metri lungime si 50 de tone greutate, se pare ca acesta poate creste pe toata durata celor aproximativ o suta de ani de viata, atingand marimi de-a dreptul colosale. O dovedesc maxilarele expuse la muzeele din Nantucket si New Bedford, SUA, care masoara 5,5 respectiv 5,2 metri lungime. Calculele executate pe baza acestora au dat la iveala un rezultat socant : casalotii pot atinge chiar si 30 de metri lungime si 150 de tone greutate, fapt ce ii situeaza pe locul doi in topul celor mai mari specii din prezent, la mica distanta fata de balena albastra.

Se pare insa ca, datorita vanatorii excesive din ultimii doua sute de ani, dimensiunile casalotilor s-au redus dramatic, asta si pentru ca exemplarele mari, in special masculi, au fost capturate pana aproape de exterminare.
Razboinicul apelor
Cercetatorii sunt unanim de acord atunci cand considera casalotii drept cele mai violente dintre cetacee. Urme ale luptelor acestora cu alti giganti a marilor au inceput sa iasa la iveala din secolul al XIX-lea, atunci cand marinarii de pe baleniere descopereau in stomacul cetaceelor ramasite ale unui animal considerat, pana atunci, doar o fictiune, caracatita uriasa. Desi nimeni nu a observat vreodata o astfel de lupta, studiile ulterioare au demonstrat, fara urma de indoiala, ca, pe langa peste, dieta casalotilor este formata in mare parte din cefalopode de dimensiuni impresionante, acesta fiind probabil si motivul scufundarilor sale la peste 2000 de metri adancime in apele oceanelor.

Se pare insa ca, din cauza imputinarii rezervelor de peste, casalotii sunt nevoiti sa recurga la actiuni din ce in ce mai indraznete. O inregistrare socanta din 1998 a unor scafandri amatori arata trei casaloti ucigand si devorand un rechin-balena intr-un atac cat se poate de neobisnuit, o astfel de prada neexistand, in mod normal, in meniul cetaceelor uriase.

Nu rare sunt si infruntarile dintre casaloti si balenele ucigase, orca. Este cunoscut faptul ca acestea din urma recurg la atacuri asupra puilor si femelelor de casalot, multe dintre ele cazand insa victime raspunsurilor violente ale casalotilor masculi.

FACTS

Un casalot matur poate consuma pana la o tona de hrana pe zi, aceasta fiind formata, in cea mai mare parte din pesti, caracatite si calamari uriasi.

Casalotul se poate scufunda pana la 3000 de metri adancime in cautarea hranei, si isi poate tine respiratia pana la doua ore.

Uriasele cetacee sunt cele mai zgomotoase animale din lume. Conform unui studiu recent, sunetele emise de acestea au o intensitate de 230 de decibeli pe o distanta de circa un metru de la sursa, echivalentul unui foc de arma tras la cativa metri de urechea unei persoane.

Creierul unui casalot poate atinge noua kilograme,fiind cel mai mare organ de acest fel intalnit in lumea animala. In acelasi timp, numai inima unui astfel de mamifer cantareste peste 180 de kilograme.

Spermantetul este o substanta semi-lichida, vascoasa, aflata intr-un organ situat deasupra craniului casalotului. Desi primii vanatori de balene considerau spermantetul ca fiind sperma animalului, se para ca substanta misterioasa ii serveste acestuia in timpul scufundarilor, ea actionand asemeni unei greutati in timpul submersiei sau ca un veritabil propulsor in momentul imersiei.

Denumirea de casalot vine din limba portugheza, cachalote, termen derivat din cachola, care inseamna cap.

Citeste Uriasii din adancuri (I)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase