Home » Natură » Un grup de 14 zimbri de la zoo a fost relocat în Carpaţi – GALERIE FOTO

Un grup de 14 zimbri de la zoo a fost relocat în Carpaţi – GALERIE FOTO

Publicat: 16.06.2015
Un grup de 14 zimbri proveniţi de la grădini zoologice din Elveţia, Germania, Franţa şi Belgia a fost relocat în Carpaţii Meridionali. Acum populaţia de zimbri din zona Munţilor Ţarcu a ajuns la 28 de exemplare.

Zimbrii au ajuns în România după ce au parcurs mai bine de 5.000 de kilometri prin Europa şi vor trece în următoarea perioadă printr-un proces de resălbăticire.

Aceasta este a doua turmă de zimbri care ajunge în Munţii Ţarcu. Primele animale s-au adaptat deja la noul mediu şi sunt pregătite să trăiască pe cont propriu în sălbăticie, pe o arie protejată Natura 2000 de 59.000 de hectare.

FOTO: Catalin Georgescu    FOTO: Catalin Georgescu

Relocarea zimbrilor a fost făcută la iniţiativa WWF România şi Rewilding Europe în încercarea de a crea o populaţie stabilă de zimbri liberi în arealul sudic al Carpaţilor.

FOTO: Catalin Georgescu    FOTO: Catalin Georgescu

Zimbrul e cel mai mare mamifer terestru din Europa, ajungând să cântărească până la 1.000 de kilograme şi să aibă o înălţime la greabăn chiar şi de peste 1,9 m. Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepţia unor zone din sudul Spaniei şi Italiei şi din nordul Scandinaviei.

FOTO: Catalin Georgescu    FOTO: Catalin Georgescu

Zimbrul a fost mereu un animal impresionant, legendar, venerat. Românii îl ştiu mai ales din legende şi poveşti. Ultima redută a zimbrilor în România a fost în Carpaţii Orientali, înainte să dispară definitiv în 1790.

Astăzi România este una dintre cele nouă ţări europene cu zimbri care trăiesc în libertate, după Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Polonia, Slovacia, Rusia şi Germania. În România, o altă „familie” de zimbri trăieşte în libertate în Parcul Natural Vânători Neamţ.

FOTO: Catalin Georgescu    FOTO: Catalin Georgescu

În lume trăiesc 5.294 de zimbri, dar numai 3.310 sunt în cirezi libere sau în regim de semi-libertate. Zimbrul este astăzi o specie mai rară decât rinocerul negru.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase