Home » Natură » Condiţiile de captivitate pun viaţa leilor în pericol. ”Se va întoarce şi va acoperi orice urmă a muncii noastre chirurgicale” – FOTO

Condiţiile de captivitate pun viaţa leilor în pericol. ”Se va întoarce şi va acoperi orice urmă a muncii noastre chirurgicale” – FOTO

Publicat: 02.11.2015
O imagine izbitoare a unui leu ce trece printr-o tomografie axială computerizată a devenit virală pe internet, descoperind totodată istoria cutremurătoare a felinei.
Fotografia ce a fost făcută în 2005 înfăţişează un pui de leu Barbary de doi ani, pe nume Samson. Leul Barbary, cunoscut şi sub denumirea de Leul Atlas, este cea mai mare subspecie a leului, cunoscut şi pentru că a populat teritorii mari din Africa de Sud.
 
Îngrijitorii de la grădina zoologică afirmă că Samson, împreună cu sora lui Delilah, care a trăit în grădina zoologică Hai-Kef din apropierea Tel Avivului, la un moment dat nu am mai putut merge. Diagnosticat cu o boală extrem de rară, viaţa lui Samson a fost pusă în pericol.
 
“Leul stă cu dificultate în picioare. Când încearcă să meargă, cade după doi paşi. El nu avea poftă de mâncare şi, în general, părea să fie în stare proastă ”, afirmă, după ce l-a examinat, veterinarul neurolog Merav Shamir, de la Şcoala de Medicină Veterinara Koreta din Israel. 
 
 
Atunci, Shamir a decis să supună leul unei examinări neurologice, care include un studiu aprofundat al sistemului nervos a lui Samson. Leul a fost diagnosticat că suferă de o deteriorare a porţiunii posterioare a craniului, care pune presiune pe cerebel şi pe sectorul superior al coloanei vertebrale. 
 
 
Imaginea A demonstrază un craniu al unui leu sănătos, iar Imaginea B prezintă creşterea osoasă anormală (marcată cu un asterisc).
 
“Am decis să efectuăm o intervenţie chirurgicală pe care nimeni nu a mai făcut-o până acum”, afirmă veterinarul neurolog Merav Shamir. Operaţia a durat şase ore şi a început după ce leului i-a fost administrată o doză de anestezic.
 
 
Potrivit sciencealert.com, echipa lui Shamir a ras pentru început o parte din coama leului, apoi, folosind burghiul, au eliminat o parte a ţesutului cranian îngroşat, unele părţi fiind adânc încorporate în creierul animalului.
 
“Am lucrat pe dibuite. Este foarte greu să lucrezi când nu eşti sigur de anatomie, iar în cazul acesta anatomia animalului era diferită”, afirmă Merav Shamir.
 
Operaţia a fost una reuşită. În 10 zile, Samson s-a reîntâlnit cu sora lui, Delilah, în grădina zoologică şi a mers fără poticnire. Medicii cred că malformaţii ca cele care au provocat simptome leului Samson pot fi cauzate de un regim alimentar sărac sau de alţi factori din captivitate.
 
„Samson merge aproape ca un leu pe deplin sănătos, iar grija noastră este dacă coama lui impresionantă, care i-a acoperit capul înainte de operaţie, se va întoarce şi va acoperi orice urmă a muncii noastre chirurgicale”, a declarat Shamir.
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase