Home » Natură » Marea Barieră de Corali a început să albească. ”Este îngrijorător”

Marea Barieră de Corali a început să albească. ”Este îngrijorător”

Marea Barieră de Corali a început să albească. ”Este îngrijorător”
Publicat: 07.03.2016
Marea Barieră de Corali prezintă semne de albire, din cauza creşterii temperaturii apei, fenomen care s-ar putea accelera rapid dacă nu se îmbunătăţesc condiţiile meteorologice, au avertizat oameni de ştiinţă.

Cercetătorii anunţaseră, la sfârşitul anului 2015, că reapariţia curentului cald ecuatorial din Pacific El Nino ar putea provoca în 2016 cel mai sever episod de albire a coralilor înregistrat vreodată în lume.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Queensland şi Agenţia americană pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA) au arătat că ar fi al treilea eveniment de acest tip şi că va fi afectată îndeosebi Marea Barieră de Corali australiană.

Cele două episoade precedente de albire generalizată au avut loc în 1998 şi 2010. În 1998 au fost afectate recifele de corali din 60 de ţări tropicale. Centrul ARC pentru studierea recifelor de corali a afirmat marţi că aceste îngrijorări încep să fie justificate.

„Actualele rapoarte asupra albirii recifelor din Marea Barieră de corali nu indică un episod de albire masivă. Suntem îngrijoraţi însă de apariţia unui număr tot mai mare de incidente de albire minore sau moderate în multe locuri din Marea Barieră pe măsură ce ne apropiem de mijlocul verii australiene”, a anunţat NOAA.

Albirea coralilor este un fenomen de stingere care se manifestă prin decolorare. El este provocat de creşterea temperaturii apei, ce duce la expulzarea algelor simbiotice care dau culoarea coralilor, precum şi a nutrienţilor. Janice Lough, cercetător la Institutul australian de Ştiinţe Marine, a apreciat că următoarele săptămâni vor fi cruciale.

„Serviciile meteorologice prevăd temperaturi mult peste medie în luna martie, ceea ce ar putea duce la o albire mai intensă a Marii Bariere de Corali, dacă nu intervin vântul şi norii”, a spus ea. Marea Barieră de Corali, înscrisă în Patrimoniul Umanităţii din 1981, este ameninţată de încălzirea climei, de apa scursă de pe terenurile agricole, dezvoltarea economică sau proliferarea stelelor de mare, care distrug coralii.

Situl de 345.000 de kilometri pătraţi a evitat cu greu să fie plasat de UNESCO pe lista sa de locuri aflate în pericol, iar Canberra concepe un plan de conservare a lui pe 35 de ani.

Curentul El Nino, reapărut în martie, ar putea fi unul dintre cele mai intense de până acum, conform oamenilor de ştiinţă americani. El Nino este un fenomen neregulat, care duce la creşteri de temperatură ale apelor Pacificului, ploi abundente în anumite zone şi secetă în altele şi la vânt slab.

Marea Barieră de Corali este cel mai mare sistem de recif de corali din lume, cuprinzând aproximativ 3 000 de recifuri şi 300 de insule ce se întind de-a lungul a 2 600 kilometri şi acoperă o suprafaţă de 344,400 km pătraţi.

Sursa: Rador

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase