Home » Natură » Teorie inedită legată de peşti: ”Şi oamenii ar putea fi peşti” – FOTO

Teorie inedită legată de peşti: ”Şi oamenii ar putea fi peşti” – FOTO

Publicat: 09.08.2016
Cercetătorii ne prezintă ipoteza lor într-o schemă cât se poate de sugestivă.

Există cercetători care susţin că evoluţia peştilor nu respectă ordinea în care s-au dezvoltat speciile de vieţuitoare de pe Terra. Conform acestei teorii formulate de specialiştii în cladistică (metodă bazată pe originea fitogenetică comună a organismelor), pe Pământ nu există peşti. 

Pentru a ne face să înţelegem mai bine ceea ce ei susţin, oamenii de ştiinţă ne propun să luăm în considerare arborele genealogic pe care îl avem fiecare. În acest sens, ni se spune că bunica din partea mamei, mama şi toate rudele ei, tu şi toate rudele tale şi toţi urmaşii rudelor mamei tale formează un clad. Pe de altă parte, dacă ne includem tatăl în arborele genealogic, nu mai putem vorbi de un clad. 

Specialiştii în cladistică ne propun apoi să ne imaginăm că arborele genealogic al vieţuitoarelor de pe Terra este similar cu cel al nostru, iar elementul care face diferenţa este peştele. Acest lucru se întâmplă fiindcă o mare parte a organismelor de pe Terra au evoluat pe uscat şi nu în apă. 

În schema următoare, cercetătorii ne prezintă pe scurt teoria lor: 

Foto:sciencealert.com/Petter Bøckman/Wikimedia Commons/Tech Insider

După cum puteţi observa, în schema anterioară nu putem încadra în clade toate speciile de animale. Din acest motiv, specialiştii în cladistică spun că, fie nu există peşti, fie toate vieţuitoarele care au evoluat începând cu primii peşti sunt, de fapt…peşti (chiar şi noi, oamenii). 

Deşi există cercetători care iau în calcul teoria specialiştilor în cladistică, cea mai mare parte a lumii ştiinţifice o consideră însă doar o idee mai aparte. 

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Surplusul de carbon ucide peştii Terrei

                                             În circa 50 de ani, vor dispărea toţi peştii

                                             Populaţiile de peşti mici sunt în scădere

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase