Home » Natură » Zonele sălbatice de pe Terra au suferit un declin de 10%. Oamenii sunt de vină!

Zonele sălbatice de pe Terra au suferit un declin de 10%. Oamenii sunt de vină!

Zonele sălbatice de pe Terra au suferit un declin de 10%. Oamenii sunt de vină!
Publicat: 15.09.2016
Cercetătorii de la Wildlife Conservation Society au utilizat satelitul şi datele sondajelor pentru a concluziona faptul că influenţa oamenilor a condus către un declin de 10% al zonelor pustii de pe Terra în ultimele decade.

Zece procente din regiunile sălbatice ale Terrei au dispărut din 1990 până astăzi, conform unui nou studiu publicat în revista Current Biology.

În ultimii 20 de ani s-a pierdut o zonă de două ori cât dimensiunea statului Alaska. Experţii afirmă că mai este timp pentru a salva părţile sălbatice rămase, aceştia speră că descoperirile recente vor grăbi schimbările.

În acest moment, doar 23% din uscatul Pământului repezintă zone sălbatice, conform descoperirilor din studiu. Cele mai mari părţi de sălbăticie se află în nordul Asiei, Africa, Australia şi Nordul Americii. Sudul Americii a suferit cele mai mari pierderi, cu o scădere de 30% din 1990 până astăzi. Aceasta este urmată de Africa, cu o scădere de 14%.

,,Declinul zonelor sălbatice din jurul lumii s-a resimţit cel mai puternic în biomurile tropicale, pădurile tropicale şi-au pierdut un spaţiu impresionant din sălbăticiune,” a declarat coautorul studiului Oscar Venter de la University of Northern British Columbia. ,,O altă parte importantă care a fost pierdută este cea a Amazonului, ecosistemul mangrove,” a adăugat el.

Cercetătorii atribuie pierderea zonelor sălbatice lipsei de acţiuni ale guvernelor şi a liderilor din jurul lumii.

În cadrul studiului s-a descoperit că aproape 80% din zonele sălbatice rămase sunt formate din bucăţi imense de teren, fapt ce creşte şansele de supravieţuire ale animalelor care locuiesc în zonă. Unul dintre cercetători, Venter, a declarat că aceste zone trebuie conservate de către oficialităţi cât mai rapid, pentru a fi protejate. 

,,Mecanismele politicilor internaţionale ar trebui să înţeleagă că trebuie luate măsuri pentru a întreţine zonele sălbatice până nu este prea târziu. Probabil avem la dispoziţie douăzeci de ani pentru a salva zonele,” a declarat Watson.

Activiştii îi pot ajuta pe cercetători să-i oblige pe politicieni să ia măsuri. Venter a apreciat ,,mişcarea grassroots”, pentru că a tras un semnal de alarmă asupra importanţei conservării zonelor de vegetaţie. În Brazilia, o astfel de mişcare a scăzut rata despăduririlor cu 70% între 2005 şi 2014 datorită eforturilor de conservare ale fermierilor şi ale crescătorilor de vite.

Sursa: CS Monitor

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase