Home » Natură » Vaci mari cât elefanţii ar putea hoinări, în curând, prin Europa

Vaci mari cât elefanţii ar putea hoinări, în curând, prin Europa

Publicat: 17.01.2017
Vaci mari cât elefanţii ar putea hoinări, în curând, prin Europa
Aproape la fel de înalte ca elefanţii, bourii au păscut timp de 250.000 de ani, până la dispariţia lor, în 1627. Dar povestea lor s-ar putea să nu se termine aici: oamenii de ştiinţă sunt aproape de a readuce „supervaca”, cândva cel mai mare mamifer terestru din Europa, relatează CNN.
 În căutarea de erbivore pentru a menţine suprafeţele de teren cu risc de a deveni sterpe, geneticienii au început să împerecheze descendenţii de bour cu rase de bovine similare, în 2008, şi au constatat că ar putea „produce animale mult mai aproape de bour decât ne-am fi aşteptat”, spune Ronald Goderie de la Tauros Project. Experţii au prezis un substitut „aproape 100%” în şapte generaţii, în jur de 2025. Dar animale de a patra generaţie deja au fost introduse în Croaţia, Spania, Portugalia, Republica Cehă şi România, cu rezultate „foarte promiţătoare”. „Noi vedem un progres nu numai în aspect şi comportament, ci şi în de-domesticirea animalelor”, spune Goderie, subliniind că o turmă a învăţat să se apere de lupi. Speranţa este că acestea vor deveni parte a ecosistemului pentru menţinerea terenurilor pentru alte animale. Dar nu toată lumea crede ca aceasta este o mare idee.
 
Un reprezentant al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii spune că este neclar „dacă pădurile din zonele umede, cum sunt cele unde bourii obişnuiau să trăiască mai există, dacă ar avea un impact negativ asupra plantelor sau animalelor sălbatice sau domestice, şi dacă ar putea pune în pericol oamenii”. Într-adevăr, un fermier britanic a trebuit să ucidă unele dintre vitele lui cu descendenţă din bouri, în 2015, pentru că au încercat să omoare oameni, scria Independent. Această specie, cu toate acestea, a venit dintr-un program de creştere nazist, care a folosit bovine de luptă spaniole.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase