Un gheţar GIGANT este pe punctul de a se desprinde din calota glaciară a Antarcticii. În doar o săptămână, crăpătura din calotă a crescut cu 17 km

03 06. 2017, 07:03

This browser does not support the video element.

Cercetătorii din cadrul proiectului MIDAS, împreună cu experţi din cadrul universităţilor Swansea şi Aberystwyth din Wales, studiază calota cu ajutorul sateliţilor şi a altor tehnici, informează Independent. Conform analizelelor prin satelit realizate între 25 şi 31 mai, crăpătura din calotă a crescut cu 17 km într-o singură săptămână.

Dacă zona se va mări cu încă 12 km, o bucată de gheaţă de aproximativ 6.500 de kilometri pătraţi se va desprinde din calotă şi va pluti în Oceanul Antarctic. ,,Mai este foarte puţin timp în care putem preveni desprinderea completă a iceberg-ului,” anunţă cercetătorii. 

În timpul ultimelor analize, experţii au observat că zona de desprindere s-a curbat către ocean, ceea ce înseamnă că momentul unei rupturi majore este ,,relativ apropiat”. ,,Atunci când zona se va desprinde, calota glaciară Larsen C va pierde aproximativ 10% din startul de gheaţă, fapt ce va schimba complet peisajul peninsulei Antarctica,” explică echipa proiectului MIDAS. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O uriaşă crăpătură din stratul de gheaţă al Antarcticii provoacă panică. Va fi a treia mare pierdere din istorie
 
Cel mai mare gheţar din Antarctica orientală a început să se topească foarte repede
 
Descoperire de proporţii în peştera Scărişoara, unde se află cel mai mare gheţar subteran din lume
 
Cum arată partea nevăzută a unui gheţar – GALERIE FOTO