Home » Natură » Parcursul evoluţiei mărului. Cum au ajutat comercianţii de pe Drumului Mătăsii la formarea fructului din prezent

Parcursul evoluţiei mărului. Cum au ajutat comercianţii de pe Drumului Mătăsii la formarea fructului din prezent

Publicat: 20.08.2017
Cu secole în urmă, Drumul Mătăsii reprezenta o punte politică şi economică între ţările Eurasiatice. Conform cercetărilor din prezent, reţeaua de drumuri a favorizat şi schimbul genetic ce a dus la formarea unuia dintre cele mai comune fructe din prezent, mărul.

În timp ce călătorii au pornit pe Drumul Mătăsii, comercializându-şi produsele şi ideile, au adus cu ei şi seminţe de măr. Prin simpla culegere a fructului din arborii sălbatici şi răspândirea seminţelor s-au format în următorii ani cele 7.500 de varietăţi de mere existente şi în prezent, informează Science Daily. 

Cercetătorii din cadrul Institutului Boyce Thompson au realizat descoperiri surpinzătoare privind schimburile genetice ce au dus la apariţia mărului din prezent (Malus domestica). Cercetătorii au secvenţiat şi comparat genomul a 117 tipuri diferite de mere, inclusiv M.domestica şi alte 23 de tipuri sălbatice ale speciei din America de Nord, Europa, estul şi centrul Asiei. 

Credit: Alexa M Schmitz/Yang Bai

Cea mai importantă descoperire privind compararea genomilor este realizarea unei hărţi privind istoria evoluţiei mărului. Studiile anterioare au demonstrat că mărul obişnuit, Maius domestica, a luat naştere din speciile de meri sălbatici Maius sieversii din Asia centrală. Fructul a fost adus în vestul Europei de comercianţii de pe Drumul Mătăsii.  Experţii au descoperit că mărul pădureţ (Maius sylvestris) a ajutat la formarea fructului din prezent. Hibridizarea speciilor străvechi de măr şi a M. sylvestris, urmate de selecţia umană, a dus la formarea fructelor cu forma şi gustul specific din prezent. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase