Home » Natură » O maimuţă macac a cărat timp de câteva săptămâni corpul fără viaţă al puiului său mort. Un gest şi mai şocant făcut de aceasta i-a luat prin surprindere pe zoologi – FOTO

O maimuţă macac a cărat timp de câteva săptămâni corpul fără viaţă al puiului său mort. Un gest şi mai şocant făcut de aceasta i-a luat prin surprindere pe zoologi – FOTO

Publicat: 01.10.2017
Specialiştii au observat pentru prima oară momentul în care o femelă din specia macacilor mănâncă rămăşiţele mumificate ale puiului său pe care l-a transportat câteva săptămâni după ce animalul a decedat. Deşi cercetătorii nu sunt siguri care este motivul din spatele acestei practici bizare, ei sugerează că, prin intermediul canibalismului, femela îşi exprimă ataşmentul faţă de puiul său.

Macacii tonkeana îşi cară puii morţi în braţe pentru câteva zile, sub forma unui doliu. Însă Mail Online informează că specialiştii din adăpostul Parco Faunistico di Piano dell’Abatino au observat cum o femelă numită Evalyne şi-a cărat în braţe puiul mort timp de câteva săptămâni după care i-a consumat rămăşiţele mumificate. 

Cel mai suprinzător aspect al acestei practici este faptul că macacii tonkeana sunt vegetarieni şi nu consumă niciodată carne. Dr. Frans de Waal, primtolog care nu a fost implicat în studiu, afirmă: ” Am observat şi alte cazuri în care primatele cară în braţe puii morţi până când corpul acestora se dezintegrează. În acest caz noutatea este canibalismul”.

Credit: Arianna De Marco/ National Geographic

Puiul lui Evalyne a murit la patru zile de la naştere, moment în care femela a început să se holbeze şi să ţipe la propria sa reflexie, un alt comportament neobişnuit, conform dr. Arianna De Marco, principala autoare a studiului. Macacul a continuat să-şi jelească puiul chiar şi după ce corpul său s-a mumificat, în a 18-a zi. În a treia săptămână părţi din pui au început să se dezintegreze, iar mama a început să-i consume  rămăşiţele. 

Deşi nu ştiu cu siguranţă care a fost motivul acestei practici, cercetătorii consideră că acesta a fost un gest exprem prin care femela şi-a exprimat ataşamentul faţă de pui. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Semnele distinctive ale unui ritual canibalistic, descoperite într-o peşteră din Regatul Unit

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase