Prima pagină Natura

Cercetătorii au descifrat vocabularul maimuţelor şi este mai complex decât se credea

Alexandru Voiculescu 02.27.2018 | ● Vizualizări: 904
Credit: 123RF     + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii de la Universitatea Tübingen au ajuns la concluzia că toate sunetele produse de maimuţele marmoset sunt alcătuite din silabe individuale cu o lungime fixă. Cele mai mici unităţi ale vocalizării şi producţia lor ritmică în creierul rudelor noastre poate reprezenta faza incipientă a dezvoltării limbajului la oameni.

Limbajul nostru este este alcătuit din mici unităţi care au o durată de 1/7 secunde. Ritmul inerent în producţia noastră de silabe este atât constrâns de structura corzilor vocale, cât şi de procesele din creier care controlează limbajul. Aceste fundamente biologice ar fi putut fi foarte similare în strămoşii noştri, scrie Science Daily.

De aceea, cercetătorii au dorit să analizeze rudele mai apropiate: primatele. Totuşi, nu înţelegem suficient vocalizarea acestora. Oamenii de ştiinţă au analizat maimuţele marmoset, care se găsesc în America de Sud.

Savanţii au înregistrat mii de situaţii în care maimuţele emiteau diverse sunete, ajungând la concluzia că, „la fel ca noi, maimuţele au un ritm clar care controlează vocalizarea şi care este chiar la fel de rapid”, a precizat Steffen Hage, supervizorul studiului.Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii au descoperit un mecanism fascinant al creierului: poate avea o viteză de răspuns de 10 ori mai mică decât timpul reflexului de clipire

De ce maimuţele nu pot vorbi?

O descoperire inedită scoate la iveală că balenele şi delfinii formează culturi şi societăţi asemeni oamenilor

30 de lucruri pe care nu le stiai despre maimute

Tag-uri: maimute | limbaj | vocalizare | creier | om