Home » Natură » Cât de inteligente sunt ciorile şi corbii? Fascinantele cazuri relatate de cercetători

Cât de inteligente sunt ciorile şi corbii? Fascinantele cazuri relatate de cercetători

Cât de inteligente sunt ciorile şi corbii? Fascinantele cazuri relatate de cercetători
Publicat: 17.03.2018
Corvidele, familia din care fac parte ciorile şi corbii, pe lângă alunar, coţofană, stăncuţă şi gaiţă, sunt cele mai inteligente păsări, lucru recent descoperit. Înainte se considera că păsările, având creier de reptilă, nu pot fi capabile de o cogniţie foarte complexă.

Observaţiile şi studiile de laborator au arătat însă contrariul. Corvidele pot utiliza unelte, pot rezolva puzzle-uri şi pot avea o memorie extrem de bună, scrie National Geographic.

Diferite aspecte ale cogniţiei variază însă de la specie la specie şi, de asemenea, definirea inteligenţei nu este fixă. De fapt, inteligenţa devine un concept mult mai larg odată cu observarea inteligenţei la alte specii (aici se pot include şi moluşte, precum caracatiţele, sau insecte, precum furnicile). Aşa cum precizează Kevin McGowan, expert la Cornell Lab, New York, „suntem restricţionaţi la lucrurile pe care noi le putem face”.

Spre exemplu, ciorile sunt capabile să recunoască feţe umane şi să fie mai atente atunci când în apropiere se află un om periculos. Altfel spus, dacă cineva ia proasta decizie să arunce cu o piatră într-o cioară, aceasta din urmă va ţine minte pentru mult timp nu numai fapta, ci şi individul care a făcut-o. „Ciorile de pe-aici mă cunosc”, a precizat McGowan. Deşi ciorile din apropierea laboratorului îl detestau pe savant pentru că se apropia prea mult de cuibul lor, acum îl plac pentru că a început să le lase mâncare. „Îmi ştiu maşina, îmi ştiu mersul, mă ştiu la 10 mile distanţă de locul în care m-au întâlnit anterior. În felul acesta, sunt uimitoare”.

Corbii, în schimb, nu au o astfel de memorie extrem de dezvoltată, dar sunt capabili de rezolvarea testelor complexe de inteligenţă. Într-un experiment simplu, savanţii au aflat că o unealtă poate ajuta aceste păsări să ajungă la mâncare. Când au fost nevoite să selecteze obiecte după 24 de ore, corbii au selectat aceeaşi unealtă pentru a realiza aceeaşi operaţie. „Maimuţele nu au fost capabile să rezulve sarcini ca acestea”, a precizat Mathias Osvath, cercetător la Universitatea Lund din Suedia.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

60 de lucruri pe care nu le stiai despre ciori & corbi

Ciorile din Noua Caledonie au pus bazele unei evoluţii tehnologice

Cum îşi arată nişte ciori recunoştinţa faţă de o fetiţă care le hrăneşte în fiecare zi – GALERIE FOTO

Încă o dată ciorile ne uimesc cu inteligenţa lor. Pot rezolva şi puzzle-uri – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase