Prima pagină Natura

Sahara se EXTINDE: Cel mai mare deşert de pe glob a crescut cu 10% în ultimul secol din cauza schimbărilor climatice

Oana Bujor 04.03.2018 | ● Vizualizări: 1364

Încălzirea globală provoacă creşterea deşertului Sahara, sugerează rezultatele unui nou studiu.

Cercetătorii au descoperit că cel mai mare deşert din lume s-a mărit cu peste 10% în ultimul secol. Studiul sugerează că şi celelalte deşerturi din lume s-ar putea extinde din cauza schimbărilor climatice,  informează Mail Online.

''Rezultatele noastre sunt specifice deşertului Sahara, dar ar putea fi aplicat şi celorlalte zone deşertice de pe glob,'' a declarat Sumant Nigam, profesor din cadrul Universităţii din Maryland. 

În cadrul cercetării au fost analizate ploile de sezon din Africa ce au avut loc între 1920-2013. Echipa a descoperit că zonele din jurul deşertului ce anterior nu erau aride pot fi acum clasificate ca deşert. Cercetătorii susţin că cea mai mare expansiune a putut fi observată în timpul verilor. În aceste luni, deşertul s-a extins în proporţie de 16% pe parcursul celor 93 de ani analizaţi în cadrul studiului. ''Deşertul se formează în general în regiunile subtropicale din cauza circulaţiei Hadley,'' a declarat profesorul Nigam. ''Însă expansiunea sudică a Saharei sugerează existenţa altor fenomene, inclusiv ciclurile climatice precum AMO,'' adaugă el. 

Cercetătorii sugerează că motivul expansiunii deşertului Sahara reprezintă o consecinţă a influenţei umane şi a schimbărilor naturale. Deşi tiparul variază în funcţie de anotimp, cercetătorii sugerează că expansiunea nu poate fi negată. 

Vă recomenadăm să citiţi şi următoarele articole: