Graniţa climatică ce divide Statele Unite ale Americii a început să-şi schimbe poziţia

21 04. 2018, 09:21

Meridianul vestic reprezentat de linia longitudinală invizibilă ce desparte continentul american în două a fost considerat de-a lungul istoriei o graniţă de separare a satelor cu un climat umed din est de cele aride din vest. Conform Science Alert, mulţumită schimbărilor climatice această barieră a fost modificată. 

Conform unei noi analize a averselor şi a temperaturilor realizată de cercetătorul Richard Seager din cadrul Universităţii Columbia, această graniţă climatică a început să migreze către est încă din 1980. Astfel condiţiile aride din vest încep treptat să se extindă către vest. 

Credit: Seager et al./Earth Interactions

În schimb, meridianul ce se extinde dincolo de graniţele SUA către Canada la nord şi către Mexic la sud a rămas neschimbat, însă bariera climatică ce se afla în aceeaşi poziţie a migrat cu aproximativ 225 de kilometri către est, afirmă Seager, fiind în prezent mult mai apropiat de al 98-lea meridian vestic. 

Până în prezent, această schimbare nu a afectat drastic agricultura. Însă modelul creat de echipa de cercetători sugerează că în viitor nivelul precipitaţiilor se va schimba, iar temperaturile vor creşte dacă meridianul 100 va continua să-şi modifice poziţia. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii au descoperit motivul aspectului diferit al chipurilor neanderthalienilor
 
Oamenii au supravieţuit schimbărilor climatice dramatice din urmă cu 11.000 de ani
 
Ce s-ar întâmpla dacă temperaturile ar creşte cu doar 2 grade Celsius?
 
Cum va fi afectată clima de pe întreaga planetă dacă vulcanul din Bali va erupe