Home » Natură » Un lac din Alaska eliberează atât de multe gaze încât poţi da foc ”aerului”

Un lac din Alaska eliberează atât de multe gaze încât poţi da foc ”aerului”

Un lac din Alaska eliberează atât de multe gaze încât poţi da foc ”aerului”
Publicat: 01.10.2018
Lacul Esieh din Alaska eliberează continuu metan, din cauza concentraţiei mare de gaz el nu îngheaţă niciodată în totalitate. În prezent, specialiştii susţin că au descoperit ce stă la baza fenomenului straniu .

Se pare că la baza fenomenului se află un depozit străvechi de metan în interiorul permafrostului de sub lac. Conform Live Science, din cauza creşterii temperaturilor la nivel global permafrostul se dezgheaţă. Deşi în mare parte lacul are o adâncime de 1 metri, în zona cu cea mai mare concentraţie de metan adâncimea ajunge la 15 metri. 

Din aceste cratere aflate pe fundul lacului sunt eliminate cantităţi uriaşe de metan, aproximativ 2 tone de gaz pe zi. Dezgheţarea permafrostului este o consecinţă a schimbărilor climatice ce îi îngrijorează pe specialişti. Ei se tem că eliberarea gazului din permafrost va duce la un efect de bumerang. Cu cât vor fi generate mai multe gaze cu efect de seră din permafrost, cu atât temperaturile vor fi mai ridicate. 

Deşi multe studii analizează efectele dioxidului de carbon din permafrost, emisiile de metal din lacul Esieh sunt puţin studiate. 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase