Home » Natură » Balena cu ham, posibil spion al ruşilor, nu mai vrea să plece din apele norvegiene

Balena cu ham, posibil spion al ruşilor, nu mai vrea să plece din apele norvegiene

Publicat: 04.05.2019
O presupusă balenă beluga spion refuză să părăsească zona unui port norvegian, la mai bine de o săptămână după ce a fost detectată de specialiştii Direcţiei de Pescuit a ţării.
Jorgen Ree Wiig, din cadrul direcţiei, a afirmat pentru The Washington Post că beluga era primul lucru pe care îl vedea dimineaţă pe fereastra navei sale de patrulare. Potrivit acestuia, balena albă s-a deplasat maximum 25 de mile nautice de oraşul port Hammerfest, în ultima săptămână, şi pare că se bucură de apropierea oamenilor, un comportament „ciudat” pentru o beluga.

Contrar comportamentului acestei specii, beluga le-a permis locuitorilor să îi mângâie nasul în ultimele zile.

Balena a fost detectată săptămâna trecută de mai mulţi pescari aflaţi în largul Mării Barents, din Arctic, care au fost uimiţi când au văzut că beluga (denumită şi balena albă sau delfinul alb, în latină Delphinapterus leucas) s-a apropiat de mai multe ori de bărcile lor.
Unul dintre ei a alertat Direcţia de Pescuit a Norvegiei care a descoperit că aceasta purta un ham de care atârnau suporturi, pe fiecare parte a acestuia. 
 
Pe încheietorile hamului se putea citi „Echipament St. Petersburg”, potrivit lui Wiig. După ce a eliberat beluga din el, acesta a înmânat hamul Agenţiei speciale de poliţie din Norvegia (PST).
 
Cercetătorii au afirmat că în suporturile de pe ham ar putea fi cărate camere GoPro, dar şi arme, generând speculaţii legate de un program de operaţiuni speciale cu mamifere marine derulat în ultimii ani de către marina rusă. Deşi ministerul rus al Apărării a negat existenţa unui astfel de program, în 2016 a anunţat că oferă 24.000 de dolari pentru trei masculi şi două femele de delfini cu bot de sticlă. În plus, în 2017, Institutul de Cercetare Biologică Marină din Murmansk a antrenat balene beluga, delfini şi foci pentru roluri militare, după cum informa Siberian Times.
 
Potrivit The Washington Post, în această parte a Europei nimeni nu ar fi surprins dacă beluga rătăcită în apele norvegiene ar fi rezultatul unui experiment militar greşit. De la anexarea Crimeei în 2014, au fost detectate submarine misterioase, jeturi neidentificate, inclusiv unul care aproape s-a prăbuşit cu un avion de pasageri, precum şi mişcări ciudate de trupe. 

Nu doar ruşii au desfăşurat operaţiuni cu mamifere marine, ci şi americanii, acest lucru având loc încă din anii ’50.
 
Potrivit reprezentanţilor marinei americane, delfinii şi leii de mare au fost folosiţi pentru a localiza minele în mare, a recupera obiecte pierdute în ocean şi a aduna informaţii pentru scafandrii militari. Cu toate acestea, ei nu sunt implicaţi în operaţiuni ofensive.
 
Norvegienii încă nu ştiu ce să facă cu beluga, care nu a primit niciun nume. Potrivit lui Wiig, o opţiune ar fi să transporte animalul într-un sanctuar din Islanda, la peste 2.000 km de Hammerfest, lucru care ar creşte „şansele de supravieţuire a balenei”.

 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase