Home » Natură » Maimuţele capucin au trecut prin propria Epocă de Piatră în ultimii 3.000 de ani

Maimuţele capucin au trecut prin propria Epocă de Piatră în ultimii 3.000 de ani

Maimuţele capucin au trecut prin propria Epocă de Piatră în ultimii 3.000 de ani
Publicat: 30.06.2019
Oamenii de ştiinţă au descoperit unelte vechi de 3.000 de ani care au folosite de către maimuţele capucin.
Pornind de la studierea maimuţelor capucin din Parcul Naţional Serra da Capivara din Brazilia, care foloseau bucăţi rotunde de cuarţ roz pentru a sparge nucile pe care le consumau, oamenii de ştiinţă au descoperit unelte din acelaşi material care au fost folosite de-a lungul ultimilor 3.000 de ani, notează Science Alert.
 
Aceast caz nu este nici unic, nici cel mai vechi caz de primate care pentru mii de ani a folosit unelte din piatră, cimpanzeii din Coasta de Fildeş folosind acest tip de unelte pentru mai bine de 4.000 de ani. Ce diferenţiază aceşti capucini de restul primatelor?
 
Aceşti capucini, din specia Sapajus libidinosus, au reuşit să îşi adapteze uneltele de-a lungul a 450 de generaţii, acestea fiind adaptate în funcţie de duritatea fiecărei plante consumate. Autorii studiului asupra acestor primate şi a uneltelor folosite de către acestea susţin că acestea reprezintă cea mai îndelungată perioadă de adaptare a uneltelor observată în afara speciei noastre.
 
„Excavaţiile care au avut loc asupra arealului ocupat de către capucini arată că această specie de primate din Brazilia are propriul trecut arheologic şi propia experienţă istorică în folosirea uneltelor”, a declarat arheologul Tomos Proffitt.
 
Cele mai vechi pietre identificate de către arheologi ca fiind folosite de generaţiile anterioare de capucini sunt relativ micuţe, uşoare şi prezentau urme de uzură cauzate de către nucile de caju. Totuşi, nu toate uneltele identificate se înscriu acestei descrieri. Astfel, începând cu ultimii 3.000 de ani, uneltele identificate de către arheologi par a fi mai mari şi adaptate pentru o gamă mai largă de alimente.
 
Aceste descoperiri sunt greu de descifrat, declară arheologii, deoarece, de-a lungul timpului, capucinii au schimbat doar mărimea uneltelor, dar nu şi tehnicile pe care le folosesc pentru utilizarea acestora. „Deşi capucinii au folosit aceleaşi unelete pentru 3.000 de ani, ei au dat acestora diferite utilizări”.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase