Home » Natură » O lebădă blocată în mâl, salvată de pompierii din Brăila

O lebădă blocată în mâl, salvată de pompierii din Brăila

Publicat: 29.06.2020

O lebădă blocată în mâl la Lacul Sărat, care încerca să iasă, dar nu reuşea, a fost salvată luni de un echipaj de pompieri din cadrul ISU Brăila.

GALERIE FOTO

„Ora 08.30. Detașamentul 2 Brăila intervine cu un echipaj de descarcerare pentru salvarea unei lebede din Lacul Sărat”, au anunțat pompierii.

Potrivit acestora, labăda a rămas blocată în nămol și, în ciuda încercărilor, nu a mai reușit să iasă.

Lebăda a fost salvată și a fost preluată de o echipă a Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Brăila.

Ulterior, lebăda a fost dusă la ZOO Brăila, pentru a fi testată medical de specialiștii de acolo. Procedura include și stabilirea vârstei si sexului. Lebăda se va afla într-o perioadă de carantină, urmând ca apoi să fie eliberată în mediul natural.

Cât cântărește o lebădă?

Lebedele trăiesc în cea mai mare parte a României, cuibărind în numere mai mari în zonele joase extracarpatice. Potrivit specialiștilor de la Societatea Ornitologică Română, lebedele iernează de obicei în numere mari, în țara noastră, pe toate apele interioare care nu îngheață.

Cele mai abundente populații de lebede sunt în Delta Dunării și în zonele lacurilor mari și a zonelor umede aflate de-a lungul râurilor, din zonele joase ale Moldovei, Bărăgan și Câmpia de Vest.

Lungimea corpului unei lebede adult este de 1,4-1,6 metri, cântărind între 6,6 – 15 kilograme. Anvergura aripilor este cuprinsă între 2 – 2,4 metri.

Lebăda de vară este aproape exclusiv vegetariană, hrănindu-se preponderent cu plantele acvatice (inclusiv submerse, la care ajunge folosindu-și gâtul lung, însă fără a se scufunda). Suplimentar, consumă iarbă și plante agricole (inclusiv semințe). Ocazional poate consuma și hrană animală din zonele acvatice (insecte acvatice, viermi, melci, mormoloci etc.).

Perioada de reproducere începe devreme, uneori pe la sfârșitul lui martie sau începutul lui aprilie. Femela depune de obicei 5-7 ouă, pe care le clocește singură, masculul apărând teritoriul. Incubarea durează 35-41 de zile. Puii devin zburători la 120-150 de zile. Perechile cuibăresc izolat.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase