Home » Natură » Capre negre și iezi zburdalnici fac spectacol în Munții Rodnei

Capre negre și iezi zburdalnici fac spectacol în Munții Rodnei

Capre negre și iezi zburdalnici fac spectacol în Munții Rodnei
Credit foto: Mark Munteanu / Wild Maramures
Publicat: 14.07.2020

Romsilva a publicat imagini deosebit de frumoase cu capre negre la păscut și iezii lor în timp ce zburdă și se joacă. Caprele mature poartă adevărate lecții de viată cu iezii neinstruiți.

Caprele negre au fost surprinse în imagini în Parcul Național Munții Rodnei.

În această perioadă, caprele negre au fătat deja și, alături de ieduții lor, stau adunate în ciopoare, principala lor preocupare fiind grija pentru puiuți, sa fie bine hrăniți și să învețe să devină independenți,

„Adeseori caprele mature poartă adevărate lecții de viată cu iezii neinstruiți. O parte bună din timp, atâta vreme cât caprele mature sunt la păscut sau la rumegat, iezii tineri zburdă și se joacă pe petecele de zăpadă rămase în urma iernii, dar nu rămân nici o clipă nesupravegheați. Caprele sunt grijulii și cu ochii pe ei. În după-amiezile însorite, cioporul de capre preferă locurile umbrite”, scriu cei de la Romsilva pe pagina de Facebook a parcului.

Inventarul caprelor negre se face de două ori pe an

Evaluarea, adică numărătoarea sau inventarul caprelor negre, se face de două ori pe an: prima etapă, între 15 mai și 15 iunie și a doua etapă, între 15 octombrie și 15 noiembrie.

În prima etapă se pot observa și număra bine numărul de iezi, iar în etapa a doua, cea a ,,alergatului” (rut) se poate observa cum țapii încearcă să stăpânească cioporul de capre prin lupte epuizante.

Parcul Național Munții Rodnei cuprinde o parte a Munților Rodnei și are o faună bogată, între care se regăsesc capra neagră, cerbul carpatin, căpriorul, mistrețul, ursul, lupul, râsul, marmota, bursucul, jderul de copac, cocoșul de mesteacăn, cocoșul de munte sau acvila de munte.

Vă recomandăm să citiți și:

Imagini cu primii zimbri eliberaţi în Munţii Făgăraş, la 200 de ani după dispariția lor

Imagini cu un grup de capre negre în alertă, în Munţii Ţarcu

Munţii Carpaţi, traversaţi de o dronă inventată de un doctorand la Galaţi. ”Este un record mondial de distanţă şi altitudine”

Întâlnire inedită cu doi pui de râs în pădurile din Munţii Neamţului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase