Home » Natură » Balenele nordice au ajuns „la un pas de dispariție”. Doar 250 de specimene adulte au mai rămas în libertate

Balenele nordice au ajuns „la un pas de dispariție”. Doar 250 de specimene adulte au mai rămas în libertate

Balenele nordice au ajuns „la un pas de dispariție”. Doar 250 de specimene adulte au mai rămas în libertate
Sursa foto: Wikimedia commons
Publicat: 21.07.2020

Balena nordică (Eubalaena glacialis) este doar „la un pas de dispariție”, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

IUCN a reclasificat statutul balenei de pe Lista Roșie de la „pe cale de dispariție” la „stare critică de dispariție”. Acest statut este ultimul nivel înainte ca specia să fie considerată dispărută din sălbăticie.

Modificarea statutului balenei nordice reflectă faptul că mai puțin 250 de specimene adulte au rămas cel mai probabil în cadrul unei populații de aproximativ 400. Deși situația este tristă, oamenii de știință și grupurile de conservare speră ca această modificare de statut să îi ajute să accelereze procesul de protejare pentru acești giganți aflați într-un pericol extrem.

Balenele nordice sunt ținte ușoare pentru vânători

Această specie a fost cândva intens vânată. Viteza mica de deplasare le face ținte ușoare. Totodată, balenele plutesc după ce sunt ucise, din cauza stratului gros de grăsime.

Mulți oameni de știință susțin că sunt necesare legi mai stricte pentru industria pescuitului, însă subiectul stârnește îngrijorare în rândul comunităților de pescari. Noi legi ar putea însemna că pescarii ar trebui să suporte costurile pentru noi echipamente și asta ar reduce din profit.

De asemenea, criza climatică a jucat un rol în scăderea populației de balene nordice. Încă din 1990, locul principal pentru hrană al balenelor nordice, Golful Maine, s-a încălzit de trei ori mai repede decât restul oceanelor din lume.

Mici motive de sărbătoare

„Cred că de multe ori este vorba doar de două opțiuni, pentru mulți oameni. Fie avem balene, fie putem pescui. Ceea ce încercăm noi să spunem este că putem pescui, dar în același timp putem să o facem într-un mod mai sigur pentru balene”, a explicat Amy Knowlton, om de știință de la New England Aquarium, potrivit The Guardian.

Totuși, cercetătorii mai au uneori și mici motive să sărbătorească. În timpul acestui sezon, 10 pui au venit pe lume. Însă astfel de victorii coincid deseori și cu momente triste. În iunie, unul dintre acești pui a fost descoperit mort după ce a fost lovit de o navă, în New Jersey.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O întreagă colonie de păsări rare a dispărut fără urmă. Oamenii de știință din Noua Zeelandă sunt contrariați

Momentul în care omenirea a fost la un pas de DISPARIŢIE

10 lucruri interesante pe care sigur nu le ştiai despre balene

Dropia, pasărea revăzută după 30 de ani în România

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase