Home » Natură » Fenomenul care micșorează pădurile din Arctica este legat de cel mai poluat oraș al Rusiei

Fenomenul care micșorează pădurile din Arctica este legat de cel mai poluat oraș al Rusiei

Fenomenul care micșorează pădurile din Arctica este legat de cel mai poluat oraș al Rusiei
Norilsk, cel mai poluat oraș al Rusiei și cel mai nordic oraș din lume / Credit foto: Shutterstock
Publicat: 07.10.2020

Poluarea excesivă a aerului în nordul Siberiei blochează lumina solară și încetinește creșterea pădurilor boreale, sugerează noi cercetări.

GALERIE FOTO

Cel mai amplu studiu al inelelor de copaci din Norilsk, cel mai poluat oraș al Rusiei și cel mai nordic oraș din lume, a descoperit că poluarea aerului din cauza minelor locale și a topitoarelor este în mare parte de vină pentru un fenomen cunoscut drept „întunecare arctică” (Arctic dimming).

Aproape un secol de minerit intens și nereglementat

Similar cu „întunecarea globală”, acest efect mai regional apare atunci când mici particule, de la poluarea aerului, erupțiile vulcanice și praf, se acumulează în atmosferă, acolo unde absorb sau împrăștie energia solară, perturbând lumina disponibilă, evaporarea și hidrologia de la sol.

În ziua de azi, după aproape un secol de minerit intens și nereglementat, moartea copacilor din Norilsk s-a extins la 100 km, însă acesta este unul dintre primele studii care fac legătura între micșorarea pădurilor și reducerea luminii solare.

Ecosistemele nordice ar fi mai vulnerabile la poluarea globală decât restul planetei

Din păcate, din cauza tiparelor de circulație la scară largă, știm că poluanții au tendința să se acumuleze în atmosfera arctică, iar acest lucru înseamnă că ecosistemele din nord ar putea fi mai vulnerabile la poluarea globală decât restul planetei.

Deși știau acest lucru, autorii studiului nu erau pregătiți pentru cât de gravă este problema de fapt.

„Ceea ce ne-a surprins pe noi este cât de extinse sunt efectele poluării industriale. Asta arată, de fapt, cât de vulnerabilă și sensibilă este pădurea boreală”, a explicat Ulf Büntgen, analist de mediu, de la Universitatea Cambridge.

Dezastrul ecologic din apropiere de Norilsk, în vara anului 2020

Deși unele modele de încălzire globală sugerează că dezvoltarea copacilor va crește odată cu criza climatică, noile cercetări indică faptul că poluarea aerului va anula acest lucru, însemnând că acei copaci din nordul Arcticii vor crește mai încet și vor fi mai slăbiți decât înainte, potrivit Science Alert.

„Studiul pare deosebit de oportun în contextul dezastrului ecologic cauzat de o centrală electrică din apropiere de orașul Norilsk, în urmă căruia 20.000 de tone de motorină s-au devărsat într-un râu din Cercul Polar Arctic în vara acestui an. Dezastrul ecologic a evidențiat amenințarea prezentată de sectorul industrial din Norilsk înconjurat de încălzirea rapidă din Arctica și topirea permafrostului”, au scris autorii studiului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperirea unor cercetători: copacilor le ”bate inima”

Prea mult dioxid de carbon are un efect tulburător asupra copacilor din lume

Ne pierdem pădurile bătrâne. Cercetătorii au analizat ultimii 100 de ani de intervenție umană asupra copacilor lumii

Ce se întâmplă cu plantele atunci când cresc în apropiere de rămășițe umane

 

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase