Home » Natură » Care este mai bun pentru mediu: bradul natural sau bradul artificial?

Care este mai bun pentru mediu: bradul natural sau bradul artificial?

Care este mai bun pentru mediu: bradul natural sau bradul artificial?
Foto: Pexels
Publicat: 22.12.2021

În timp ce te pregătești să împodobești casa și să așezi bradul de Crăciun în acest an, poate te-ai întrebat care este mai bun pentru mediu: copacul natural sau cel sintetic, reutilizabil, făcut din plastic. Este surprinzător de complicat, dar se pare că unul îl învinge pe celălalt, chiar dacă la limită.

Cu toții am auzit despre modul în care copacii pot ajuta la atenuarea schimbărilor climatice prin captarea dioxidului de carbon și stocarea acestuia în ramuri, rădăcini și ace. Brazii nu sunt diferiți, așa că tăierea lor ar putea părea o idee proastă.

Cu toate acestea, există unele dovezi conform cărora cultivarea de brazi ar putea avea unele beneficii pentru mediu, scrie IFL Science.

Este bradul natural mai bun pentru mediu?

Brazii au nevoie de peste 10 ani pentru a crește până la o dimensiune de 1,8 metri. De-a lungul acestor ani, aceștia vor servi drept loc de joacă pentru animale și vor „aspira” carbonul din atmosferă. În plus, pentru fiecare brad recoltat, unul până la trei puieți sunt plantați în primăvara următoare, conform Asociației Naționale a Bradului de Crăciun, din SUA.

„Asta înseamnă mai mulți copaci pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru a oferi mai multe beneficii vitale pentru oameni și natură, cum ar fi aerul și apa curate, habitatul faunei sălbatice și un sol sănătos”, spune Nature Conservancy.

„Știința arată că una dintre cele mai bune modalități de a proteja pădurile este să îi folosești, dar cu atenție. Atunci când pădurile noastre sunt gestionate în mod durabil, pot produce resurse regenerabile, cum ar fi brazi de Crăciun și alte produse din lemn”, adaugă organizația.

Pe de altă parte, există probleme în ceea ce privește modul în care sunt cultivați pomii de Crăciun, în special în ceea ce privește utilizarea intensă a pesticidelor și potențiala deplasare a ecosistemelor naturale pentru a face loc plantațiilor.

Dacă optezi pentru un brad adevărat, cel mai bine este să îl iei de la o sursă locală pentru a minimiza emisiile de carbon asociate cu transportul.

Aruncarea este, de asemenea, importantă atunci când vine vorba de copaci reali. Dacă este trimis la o groapă de gunoi, impactul său asupra mediului va fi mai mare, deoarece copacul care se descompune va produce metan, un gaz cu efect de seră puternic.

Incinerarea copacului va elibera dioxid de carbon și alți poluanți în aer, deși copacul poate returna în atmosferă doar carbonul pe care l-a absorbit. Cea mai bună metodă de eliminare este însă mărunțirea copacului, transformându-l în așchii de lemn sau compost.

Dar cum rămâne cu brazii artificiali?

Credincioșii înfocați în brazi artificiali susțin că aceștia sunt folosiți de mai multe ori, an de an. Oricât de adevărat ar fi, copacii artificiali au dezavantajul masiv de a fi făcuți din plastic.

Copacii falși sunt adesea fabricați din policlorură de vinil (PVC). Deși acest material este rezistent, este unul dintre cele mai dăunătoare mediului dintre toate plasticele.

Din cauza conținutului său ridicat de clor, PVC-ul poate produce poluare toxică sub formă de dioxine, care se acumulează în corpurile animalelor de-a lungul lanțului trofic. PVC-ul este, de asemenea, foarte greu de reciclat și ajunge la groapa de gunoi, unde va rămâne zeci de ani.

În plus, amprenta de carbon a unui copac de plastic este de fapt mai mare decât a unuia real.

Un copac fals va produce echivalentul a aproximativ 40 de kilograme de emisii de gaze cu efect de seră, adică mai mult decât dublu față de un copac adevărat dacă ajunge într-o groapă de gunoi și de peste 10 ori mai mult decât un brad natural care este incinerat.

Există șanse mari ca bradul tău fals să fi călătorit foarte mult înainte de a ajunge la tine. Până la 80% din copacii artificiali din întreaga lume sunt fabricați în China. În timp ce sunt transportați în jurul lumii, o cantitate imensă de emisii de carbon este eliberată.

Dacă în prezent ai un copac artificial, totuși, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să nu-l arunci și să continui să îl folosești și de acum înainte.

Așadar, brazii adevărați câștigă la limită în fața celor falși.

Vă recomandăm să citiți și:

Anunț sumbru despre Marea Barieră de corali

Proiect pentru protejarea mai multor specii de insecte din pădurile Parcului Natural Putna

Secretele societăților de elefanți masculi. De ce sunt bătrânii atât de importanți pentru supraviețuirea speciei

O pădure din România, scoasă la vânzare pe un site din China

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase