Alunecările de teren pot avea un impact major asupra topirii și mișcării ghețarilor

12 05. 2022, 16:00

O echipă condusă de cercetătorii de la Universitatea din Minnesota Twin Cities a dezvăluit, pentru prima dată, că alunecările de teren pot avea un impact major asupra mișcării ghețarilor.

Folosind imagini din satelit pentru a studia efectele unei alunecări de teren din 2019 care a avut loc pe ghețarul Amalia din regiunea Patagonia din Chile, cercetătorii au descoperit că alunecarea de teren a făcut ca ghețarul să crească în dimensiune și de atunci și-a încetinit procesul de topire, scrie Eurek Alert.

Aceste informații i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să prezică mai precis dimensiunea ghețarilor în viitor și să înțeleagă mai bine riscurile de a trăi în zone cu ghețari, dar și în cele în care au loc alunecările de teren.

Studiul este publicat în Geology.

Legătura dintre alunecările de teren și ghețari

Glaciologii monitorizează de decenii recesiunea ghețarilor cauzată de încălzirea globală în întreaga lume. Ghețarul Amalia, de 150 de kilometri pătrați, s-a retras în mod constant (a pierdut gheață și a devenit mai mic), scăzând cu mai mult de 10 kilometri în ultimii 100 de ani. Până acum, efectul alunecărilor de teren asupra acestei mișcări era în mare măsură necunoscut.

Echipa de cercetare condusă de Universitatea din Minnesota a descoperit că, după alunecarea de teren din 2019, ghețarul Amalia a început imediat să „avanseze” sau să crească într-un ritm rapid. Deși debitul său a încetinit de atunci până la jumătate din viteza pe care o avea înainte de alunecarea de teren, în ultimii 3 ani ghețarul a crescut cu aproximativ 1.000 de metri.

„Aceste alunecări de teren sunt de fapt destul de comune”, a explicat Max Van Wyk de Vries, autor principal al studiului.

„Dacă sunt capabile să stabilizeze ghețarii, atunci ar putea afecta previziunile despre cât de mari vor fi anumiți ghețari în viitor. Punem asta în contextul încălzirii globale și al schimbărilor climatice, care determină ghețarii din întreaga lume să se retragă cu ritmuri fără precedent. Acest lucru îi afectează în esență pe toți oamenii din întreaga lume, deoarece pe măsură ce acești ghețari devin mai mici, ei provoacă creșterea nivelului mării”, continuă de Vries.

Un pericol pentru comunități

Cercetătorii au descoperit că alunecarea de teren a împins gheața din ghețar în aval, făcându-l să avanseze imediat și să crească în dimensiune. Apoi, sedimentele și rocile de la alunecarea de teren s-au acumulat acolo unde ghețarul se învecinează cu oceanul, împiedicând aisbergurile să se desprindă în mare și stabilizând eficient ghețarul.

Acest studiu le-a oferit cercetătorilor și o idee despre modul în care apropierea de ghețari poate spori, din păcate, impactul alunecărilor de teren asupra comunităților învecinate.

„Combinația dintre ghețari și alunecările de teren poate fi extrem de periculoasă”, a spus Van Wyk de Vries.

„Ghețarii le pot permite alunecărilor de teren să se fluidizeze și să ajungă mult mai departe decât ar fi făcut-o inițial. Acest lucru îi afectează doar oamenii care trăiesc în aceste zone de munte înalte, unde coexistă pante abrupte și ghețari. Dar încă avem o înțelegere limitată a acestor procese, așa că posibilitatea de a investiga astfel de evenimente ne poate oferi o idee mai bună asupra riscului asociat cu viața în aceste zone de munte înalte și pline de ghețari”, spune de Vries.

Sateliții vin în ajutor

Folosirea imaginilor din satelit le-a permis cercetătorilor să monitorizeze mișcarea ghețarului în timp real, fără a fi fizic la fața locului. În viitor, această metodă ar putea fi folosită mai des pentru a monitoriza ghețarii din locații îndepărtate.

Echipa de cercetare de la Universitatea din Minnesota, împreună cu alți oameni de știință, studiază în prezent datele satelitare din ultimii 20-30 de ani pentru a vedea dacă pot observa alunecări de teren neînregistrate anterior care au avut loc pe ghețari. Ei își propun să își mărească baza de date, astfel încât să poată înțelege mai bine acest fenomen.

Vă recomandăm să citiți și:

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de schimbările climatice

Un vulcan din Antarctica a declanșat 85.000 de cutremure

„Ultima șansă de a vedea Antarctica”. De ce tot mai mulți turiști vizitează continentul înghețat?

Râurile montane, indicatori ai schimbărilor climatice