Home » Natură » Imaginile cu un pinguin „confuz” ajutat de altul au cucerit internetul. Ce s-a întâmplat de fapt

Imaginile cu un pinguin „confuz” ajutat de altul au cucerit internetul. Ce s-a întâmplat de fapt

Imaginile cu un pinguin „confuz” ajutat de altul au cucerit internetul. Ce s-a întâmplat de fapt
Sursa foto: The Southern Barlows/ Youtube
Publicat: 01.02.2021

Dacă ți-ai pierdut vreodată gașca de prieteni într-o mulțime, probabil că te vei regăsi în imaginile cu un pinguin „confuz” care au devenit recent virale. Pasărea s-a despărțit de grupul său și a început să se îndepărteze alături de un grup de străini, însă a fost „salvată” în ultima clipă de un pinguin din grupul său original, întâmplarea având un final fericit.

Imaginile au fost distribuite de The Southern Barlows, un canal de Youtube care publică filmări cu viața de pe Insulele Falkland, un arhipelag din Oceanul Atlantic care găzduiește anual, din octombrie până în aprilie, aproximativ 320.000 de pinguini săritori cu creastă (Eudyptes chrysocome) care se adună pentru perioada de împerechere.

Într-un scurt videoclip care a devenit recent viral, un grup de pinguini țopăie energic la vale, îndreptându-se probabil spre mare pentru a prinde pești, a explicat Klemens Pütz, director științific al Antarctic Research Trust din Bremervörde, Germania.

GALERIE FOTO

Confuzia are loc atunci când pinguinii se întâlnesc cu un al doilea grup care țopăie în direcția opusă, probabil întorcându-se de la țărm și îndreptându-se înapoi spre colonie, a adăugat Pütz.

Cum reușesc pinguinii să-și găsească partenerii într-o colonie cu zeci de mii de păsări

Chiar dacă pinguinul „confuz” din imagini pare să nu mai știe de care grup aparține, pinguinii din această specie își pot identifica partenerii și puii printre zeci de mii de păsări dintr-o colonie, a precizat Nicolás Alejandro Lois, cercetător la Institutul pentru Ecologie, Genetică și Evoluție din Buenos Aires, Argentina. Păsările se pot găsi prin vocalizări și indicii vizuale, timp în care „se opresc, se așază în poziție dreaptă și își întorc capul”, a adăugat Lois.

Masculii și femelele din această specie își păstrează aceeași parteneri timp de mai mulți ani (așa cum este cazul la mai multe specii de pinguini), iar unele dovezi sugerează că reușesc să se găsească prin faptul că se întâlnesc în fiecare primăvară la același cuib, „având în vedere că partenerii își petrec separat iernile”, a spus Nina Dehnhard, ecolog și specialist în păsări acvatice la Institutul pentru Cercetarea Naturii din Trondheim, Norvegia. Acest obicei ar putea explica de ce pinguinii săritori cu creastă au o „rată de divorț” mai scăzută decât pinguinii imperiali, „care nu au un cuib fix”.

Atunci când pinguinii își petrec lunile de împerechere în colonii, aceștia se adună deseori în grupuri precum cele observate în imaginile de mai sus, pentru că astfel drumețiile spre mare și înapoi sunt mai sigure. Însă, nu există nicio legătură specială între păsările din aceste grupuri, pur și simplu se îndreaptă în aceeași direcție în același timp.

Ce s-a întâmplat de fapt în imaginile virale

„Este doar un grup de pinguini. Iar data viitoare, păsările vor fi într-un grup cu totul diferit. Atunci când grupurile de pinguini care îndreaptă spre direcții diferite se întâlnesc, apare confuzia și sunt mereu predispuși să îi urmeze pe alții”, au mai explicat experții, potrivit Live Science.

Deși pinguinul dezorientat pare să primească ajutor din partea unui alt pinguin îngrijorat, este foarte puțin probabil ca al doilea pinguin să fi dat cu adevărat dovadă de altruism. În schimb, probabil că a fost la fel de dezorientat ca primul pinguin, au mai subliniat oamenii de știință.

„Eu cred că este o coincidență și nouă doar ni se pare că unul dintre pinguini l-a ajutat pe celălalt să revină în grupul inițial”, a mai spus Klemens Pütz, director științific al Antarctic Research Trust din Bremervörde, Germania.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pinguinii gentoo sunt, de fapt, patru specii diferite, nu doar una. Ce ar însemna o reclasificare a regatului pinguinilor

Dronele i-au ajutat pe cercetători să observe un milion de pinguini

Oamenii de știință au descoperit o colonie de pinguini mumificați în Antarctica

Fosilele arată că strămoșul tuturor pinguinilor trăia pe continentul pierdut al Pământului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase