Dacă ascultați cu atenție, puteți auzi albinele care ejaculează

24 07. 2023, 16:00

Suntem în anul 2023 și este timpul să aflați despre sunetul pe care îl fac albinele care ejaculează. Sunetul copulației la albine este cauzat de modul exploziv în care se transferă spermatozoizii, iar dacă acest lucru pare inconfortabil, aflați că nu este o plăcere nici pentru trântori.

Trântorii (albinele mascul) vin pe această lume cu un singur scop. Nu au ace, așa că nu se pot apăra, și nu adună polen, așa că nu se pot hrăni; ei se bazează în schimb pe ajutorul albinelor lucrătoare. Singurul lucru pe care aceștia știu să îl facă este să se înmulțească, dar nici măcar asta nu se termină cu bine.

Atunci când regina albină atinge maturitatea sexuală, la șapte zile, aceasta face primul zbor de împerechere, cunoscut sub numele de „zbor nupțial”, emanând feromoni irezistibili. Acest lucru atrage trântorii dornici să-și transmită sperma.

Albinele care ejaculează pot fi auzite de oameni

Transferul spermei la albine este un proces neobișnuit de violent și, ca multe alte ritualuri de împerechere la insecte și la arahnide, masculii nu termină cu bine. Prinzându-se de spatele reginei, endofalusul (echivalentul penisului) trântorului intră exploziv în aparatul de înțepături al reginei, creând un sunet pe care, în mod incredibil, îl pot auzi și oamenii. Ați înțeles bine, puteți auzi albinele care ejaculează.

Explozia unui endofalus în aparatul de înțepături nu pare un lucru prea plăcut, dar regina își va continua zborul nupțial pentru a se împerechea cu încă vreo zece trântori, deci nu este afectată prea mult. Masculii, pe de altă parte, au un final nefericit.

„Endofalusul este ținut în interiorul corpului trântorului. În timpul depozitării, endofalusul este inversat, adică întors pe dos. Endofalusul este forțat să iasă din abdomen atunci când trântorul copulează cu regina”, a spus Jamie Ellis, profesor de entomologie la Universitatea din Florida (SUA).

„În acest moment, ceea ce era interiorul endofalusului în timp ce se afla în corp devine exteriorul endofalusului atunci când este împins afară din corp. Este nevoie de o mare parte din hemolimfa trântorului pentru a forța endofalusul să iasă din corp. Astfel, trântorul întors pe dos devine paralizat și, în cele din urmă, moare ca urmare a împingerii endofalusului în afară și a copulării cu regina”, explică Ellis, citat de IFLScience.

Canicula îi face pe trântori să „ejaculeze exploziv până la moarte”

Natura explozivă a sexului la albine, din păcate, nu se limitează la evenimentele de reproducere, deoarece cercetările au descoperit că valurile intense de căldură au ca rezultat uneori „ejacularea explozivă până la moarte”.

Descoperirea a venit de la Universitatea din British Columbia (UBC; din Canada) în 2022.

În acel studiu, cercetătorii au dezvăluit efectul devastator pe care îl are căldura asupra trântorilor, făcându-i să aibă convulsii într-un mod care îi forțează să ejaculeze, eliminându-și endofalusul enorm din abdomen și cauzându-și răni fatale.

„Atunci când trântorii mor din cauza șocului, aceștia ejaculează spontan. Au acest endofalus elaborat care iese și este de mărimea propriului lor abdomen. Totul este destul de extrem”, a declarat dr. Alison McAfee, cercetătoare postdoctorală la Laboratoarele Michael Smith de la UBC și expertă în sănătatea albinelor.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Liliecii sunt orbi sau pot vedea?

Test de cultură generală. Câtă apă beau cămilele?

Pescuitul, un hobby preferat și al lupilor, nu doar al oamenilor

Oamenii afectează comunicarea la albine și adaugă stres suplimentar asupra coloniilor