Home » Natură » „Pragul de siguranță” al încălzirii globale va fi depășit în șase ani, avertizează un studiu

„Pragul de siguranță” al încălzirii globale va fi depășit în șase ani, avertizează un studiu

„Pragul de siguranță” al încălzirii globale va fi depășit în șase ani, avertizează un studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.11.2023

Noile cercetări sugerează că mai avem la dispoziție doar șase ani pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius și două decenii pentru a menține temperaturile sub pragul de 2 grade Celsius din Acordul de la Paris.

Emisiile globale de carbon sunt pe cale să depășească limitele de siguranță până în 2030 și să declanșeze cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, sugerează o nouă cercetare. Acest lucru înseamnă că avem la dispoziție doar șase ani pentru a schimba cursul și a reduce drastic emisiile de gaze cu efect de seră.

O nouă estimare a cantității de dioxid de carbon pe care o putem produce menținând în același timp temperaturile globale sub un prag periculos, indică faptul că, începând cu luna ianuarie, dacă vom emite mai mult de 276 gigatone de CO2, vom atinge temperaturi cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Cercetătorii au descoperit că, dacă emisiile continuă în ritmul actual, vom depăși acest prag înainte de sfârșitul deceniului, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Climate Change.

Emisiile globale de carbon, pe cale să depășească limitele de siguranță

„Descoperirea noastră confirmă ceea ce știm deja – nu facem nici pe departe suficient pentru a menține încălzirea sub 1,5 grade Celsius”, a declarat Robin Lamboll, autorul principal al studiului, cercetător la Centrul pentru politici de mediu de la Imperial College London.

„Putem fi din ce în ce mai siguri că fereastra pentru menținerea încălzirii la niveluri sigure se închide rapid”.

În 2015, 196 de lideri mondiali au semnat Acordul de la Paris, un tratat cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic privind schimbările climatice, care are ca obiectiv menținerea temperaturii medii globale sub 2 C peste nivelurile preindustriale. Acordul a subliniat că limitarea încălzirii globale la 1,5 C ar contribui la prevenirea celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

La începutul acestui an, un raport al ONU a avertizat că temperaturile ar putea depăși periodic, în curând, pragul periculos de 1,5 C, însă noul studiu se referă la încălzirea pe termen lung.

„Fereastra pentru menținerea încălzirii la niveluri sigure se închide rapid”

Oamenii emit în prezent aproape 40 de gigatone de CO2 în atmosferă în fiecare an, potrivit comunicatului. Fără o reducere a acestor emisii, bugetul de carbon care ne-a mai rămas pentru a ne menține sub 1,5 C se va epuiza în următorii șase ani, scrie LiveScience.

Noul studiu se bazează pe datele utilizate într-un raport recent al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice, dar Lamboll și colegii săi au revizuit metodele pentru a ține cont de cele mai recente emisii și de emisiile istorice de aerosoli.

Aerosolii sunt particule mici suspendate în aer care pot reflecta lumina solară și pot răci clima, compensând parțial efectele de încălzire ale gazelor cu efect de seră.

Estimarea revizuită înjumătățește bugetul de carbon rămas pentru a menține încălzirea sub 1,5 C. Echipa a calculat, de asemenea, că mai avem de emis 1.323 de gigatone de CO2 înainte de a încălca limita centrală de 2 C prevăzută de Acordul de la Paris – un buget care va fi epuizat în următoarele două decenii dacă nu se iau măsuri de reducere a emisiilor, potrivit comunicatului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Pământul va rămâne fără oxigen înainte să aibă loc schimbări climatice extreme

Schimbări climatice. Topul celor mai mari poluatori din lume

Jupiter se afla in mijlocul unor schimbari climatice violente

Câți dintre români se simt afectați de efectele schimbărilor climatice?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase