Home » Natură » Sângele uman este un afrodiziac pentru „păianjenul vampir”

Sângele uman este un afrodiziac pentru „păianjenul vampir”

Sângele uman este un afrodiziac pentru „păianjenul vampir”
Păianjenul vampir. Foto: @error27/iNaturalist, CC BY-NC 4.0
Publicat: 01.01.2024

Sângele uman este hrana preferată a păianjenului Evarcha culicivora, dar „păianjenul vampir” nu se hrănește direct de la oameni. Numit vampir indirect, acesta selectează preferențial țânțari cu stomacul plin cu sânge, iar această dietă îi face mai atractivi pentru partenerii lor de reproducere.

Obiceiurile alimentare ciudate avute de păianjenul vampir au fost testate într-un studiu din 2006 care a utilizat atracții imobile formate din insecte moarte pentru a testa preferințele lui E. culicivora.

Nu este surprinzător că acești păianjeni pot fi atât de selectivi, având în vedere că știm că aceștia au o vedere foarte bună și pot chiar să se recunoască între ei.

Păianjenul vampir ar putea fi foarte util pentru oameni

Studiul a concluzionat că acești păianjeni sunt primii prădători recunoscuți care selectează activ țânțari Anopheles, ceea ce a fost o concluzie importantă, deoarece, după cum știm cu toții, țânțarii nu sunt foarte plăcuți de către oameni. De fapt, femelele Anopheles sunt considerate cele mai periculoase animale din lume, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. De ce? Pentru că răspândesc foarte multe boli.

Malaria, febra dengue, West Nile, febra galbenă, Zika, chikungunya și filarioza limfatică sunt doar câteva dintre bolile răspândite de țânțari, ceea ce înseamnă că aceștia ucid mai mulți oameni decât oricare altă creatură din lume.

Prin urmare, un prădător specializat precum E. culicivora ar putea fi considerat un control biologic pentru vectorii de boli care sug sânge, deși, așa cum ne-a învățat istoria, trebuie să se acorde o mare atenție în decizia dacă este sigur sau practic să folosim animale sălbatice ca formă de control, notează IFLScience.

Ce îi mai atrage pe acești păianjeni în afară de sânge?

Atracția păianjenilor vampiri pentru țânțarii care sug sânge nu se oprește doar la masă, așa cum a dezvăluit un studiu din 2009 care a arătat că acest comportament influențează și alegerea partenerului de reproducere. „Când E. culicivora se hrănește indirect cu sânge, capătă un miros legat de dietă care îl face mai atractiv pentru sexul opus”, au explicat autorii.

„Ambele sexe ale lui E. culicivora petrec mai mult timp aproape de mirosul con-specificului de sex opus care a consumat o dietă de țânțari hrăniți cu sânge (dietă cu sânge) în loc de oricare dintre cele trei diete non-sânge. Con-specificii de sex opus care au avut o dietă non-sânge au devenit mai atractivi odată ce au trecut la o dietă cu sânge. Faptul că mirosul atrăgător din sânge dispare a fost demonstrat atunci când păianjenii au devenit mai puțin atractivi odată ce au trecut la o dietă non-sânge sau au fost supuși unei perioade de post”, se arată în studiu.

Și nu doar sângele nostru îi atrage pe acești păianjeni. Un studiu fascinant care le-a prezentat păianjenilor vampiri două șosete identice, una purtată timp de 12 ore și o alta complet nouă, a arătat că aceștia sunt atrași de rufele murdare ale oamenilor. Atracția este probabil legată de sensibilitatea lor olfactivă care îi atrage către țânțarii care sug sânge, așa că acest lucru ar putea deveni o parte a superputerii lor în lupta împotriva țânțarilor.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Cât timp poate trăi o găină fără cap?

O nouă specie misterioasă a fost descoperită în Europa

Secretul păsărilor colibri! Cercetătorii tocmai l-au aflat

Australia are 48 de noi specii de păianjeni, în afară de cele aproape 3.000 cunoscute deja

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase